Anunțul Chinei este primul de acest gen și urmează să o ajute în obiectivul de a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES), în urma unui vârf, în 2030. Această piaţă, care se va spriini pe experienţa celor şapte pieţe-pilot deja lansate la nivel regional, va acoperi sectoare-cheie ca producţia de electricitate, siderurgia, chimia şi producţia de ciment, informează Mediafax.
Declarația comună a Statelor Unite ale Americii și China a avut loc în cadrul unei vizite de stat a președintelui chinez Xi Jinping în SUA și este menită să promoveze încheierea unui pact mondial la Conferinţa COP21 de la Paris, în decembrie.
Americanii și chinezii au făcut un pas important anul trecut, când au stabilit mai multe obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) începând din 2020.
În această declarație, președinții celor două țări insistă asupra măsurilor noi sau deja existente, menite să arate că primii doi cei mai mari poluatori cu GES ai planetei îşi iau rolul în serios, mai notează Mediafax. Potrivit unui oficial american, cele două națiuni „vor conduce lumea către un acord mondial durabil cu privire la modificările climatice”.
China, cel mai mare poluator mondial cu dioxid de carbon, are însă un statut de ţară în curs de dezvoltare, ceea ce-i permite să nu fie obligată să se angajeze să-şi reducă emisiile, o situaţie care deranjează numeroşi oficiali de la Washington, dar şi din alte ţări industrializate.
Guvernul de la Beijingul a anunţat, în plus, că o sumă de 20 de miliarde de yuani (2,8 miliarde de euro) urmează să fie investită pentru a ajuta China în cadrul acestei lupte şi pentru a se adapta modificărilor climatice. La rândul său, SUA şi-a reiterat promisiunea de a contribui cu fonduri în valoare de până la 3 miliarde de dolari la Fondul verde pentru climat al ONU.
Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat dorinţa ca un acord mondial privind modificările climatice să şteargă frontiera dintre ţări în curs de dezvoltare şi ţări industrializate, potrivit Mediafax. Această declaraţia semnată cu Beijingul îi oferă un avantaj important înaintea summitului de la Paris.
Următoarea conferinţă ONU privind modificările climatice (COP21) se va desfășura în perioada 30 noiembrie – 11 decembrie la Paris. Organizația Națiunilor Unite speră ca această conferință să se încheie cu un acord universal asupra unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de seră care să permită oprirea ratei încălzirii globale la un nivel de două grade Celsius până la sfârşitul secolului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!