Parlamentul din Crimeea dorește să organizeze un referendum în 16 martie privind alipirea republicii la Rusia. Alegătorii vor avea de ales între alipirea la Rusia sau o autonomie net consolidată, a precizat deputatul Grigori Ioffe.
Kremlinul a anunțat la scurt timp că șeful statului rus Vladimir Putin a prezidat o reuniune a Consiliului rus pentru Securitate în cadrul căreia a fost discutată cererea Parlamentului local din Peninsula ucraineană Crimeea de alipire la Rusia.
Cu o populaţie de 2 milioane de locuitori, majoritatea etnici ruşi, republica autonomă Crimeea este controlată, de facto, de forţele ruse din 28 februarie.
Totuși, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a catalogat drept „ilegitimă” decizia Parlamentului din Crimeea de a cere alipirea peninsulei ucrainene Rusiei.
„Îndemnăm Guvernul rus să nu-i susţină pe cei care promovează separatismul în Crimeea. În cazul în care escaladarea va continua, Guvernul şi autorităţile militare ucrainene vor reacţiona aşa cum permite Constituţia. Suntem pregătiţi să ne protejăm ţara. Avem mai puţine arme (ca Rusia), nu avem arme nucleare, dar avem spiritul libertăţii”, a declarat premierul ucrainean.
„Un nou zid este pe cale să fie construit”, a apreciat Iaţeniuk. „Îi spun domnului Putin: domnule Putin doborâţi acest zid de intimidare şi agresiune militară şi construiţi un nou tip de cooperare”, a spus el.
„Noi suntem pregătiţi pentru cooperare”, dar „nu suntem pregătiţi să ne predăm şi să fim vasalii Rusiei”, a subliniat Iaţeniuk.
Statele Unite ale Americii a denunțat organizarea unui referendum în Crimeea fără acordul Kievului.
„Statele Unite apreciază că orice decizie cu privire la Crimeea este necesar să fie luată de către Guvernul de la Kiev. Nu vă puteţi plasa într-o situaţie în care Guvernul legitim al unei ţări este exclus de la procesul de decizie cu privire la anumite părţi ale acestei ţări”, a declarat un oficial american de rang înalt.
Foto: Reuters
Citiți principiile noastre de moderare aici!