Miniștrii economiei și finanțelor din Uniunea Europeană au aprobat marți, 12 iulie, aderarea Croației la zona euro de la 1 ianuarie, 2023, potrivit Mediafax. Tot de la 1 ianuarie, mai multe țări din UE promit Zagrebului că Croația va face parte și din zona Schengen, fără controale la frontieră.
România, deşi în 2015-2016 îndeplinea toate criteriile pentru a adopta moneda euro, a ratat şansa şi acum nu mai îndeplineşte niciun criteriu de convergență.
De ce a ratat România această șansă
„Asta este principala întrebare la care ar trebui să răspundă guvernanții din acea vreme şi de astăzi. Un motiv era atunci că România nu a îndeplinit criteriul convergenței reale. România avea un PIB pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare mai mare decât al Croației. Astăzi, România are un PIB per capital raportat la puterea de cumpărare mai mare decât Croația, Grecia sau Bulgaria, bineînțeles”, spune Lucian Albu, directorul Institutului de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române.
În acest moment, potrivit datelor Eurostat, România se află mai sus ca PIB per capital, raportat la paritatea puterii de cumpărare, decât Grecia, care este în zona euro, dar şi decât Croația sau Bulgaria, care este în grafic pentru a adopta moneda euro din 2024.
România, după ce a ratat termenele propuse oficial pentru trecerea la euro, a cam renunțat la idee. Nici în Programul de convergență 2022 nu este menționată o dată la care să fie propusă aderarea la grupul select al celor 19 state UE care au deja euro.
Toate statele membre UE au ca obligație să adere, la un moment dat, la Zona Euro, cu anumite excepții. De exemplu, Marea Britanie a fost o astfel de excepție, care și-a negociat păstrarea lirei sterline, iar în cele din urmă a și părăsit Uniunea Europeană cu totul.
Șase din șapte țări care nu folosesc euro, printre care se numără și România, nu sunt pregătite să adopte moneda europeană.
Avantajele monedei euro
„Avantajele ar fi enorme. Adepții ideii că România nu este pregătită vin cu tot felul de argumente, că s-ar pierde independența pe partea politicii monetare şi ar exista pârghii mai avantajoase prin care România ar putea să-şi asigure echilibrul bugetar. Este aberant. Ar disciplina guvernul să respecte criteriile, dar politicienii ar pierde o sursă de jonglare pe partea bugetară”, mai spune Lucian Albu.
Toate statele membre UE au ca obligație să adere, la un moment dat, la Zona Euro, cu anumite excepții. De exemplu, Marea Britanie a fost o astfel de excepție, care și-a negociat păstrarea lirei sterline, iar în cele din urmă a și părăsit Uniunea Europeană cu totul.
Șase din șapte țări care nu folosesc euro, printre care se numără și România, nu sunt pregătite să adopte moneda europeană.
Pentru a trece la moneda unică europeană, fiecare stat membru trebuie să îndeplinească patru criterii economice: stabilitatea cursului de schimb, a prețurilor, finanțe publice solide şi criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.
Pe aceeași temă:
România nu este pregătită să folosească euro. Concluzia Comisiei Europene
Trimite articolul
Xue va muri, bullet dodged, romania!
-
Pfffffffff =))))))))))
-
da, razi, ca doar esti prost
-
Pai daca trece si RO la € Manole ce rol mai are?
Sa-l cred pe albu sau studiul facut de Centrul pentru politici europene? Sa-l cred pe albu sau pe Varoufakis? Sau sa nu cred pe niciunii? iare sa-i intrebam pe grecii de rand cat de bine le a prins trecerea la euro? Noi ce insula vindem la o adica, belina?
“Ar disciplina guvernul să respecte criteriile”. Si acum: 🤣😂🤣😂
cam unde s-a intamplat asta? si atunci se va intampla la noi? 🤣🤣🤣😂
O sa planga croatii cu lacrimi amare, dar trebuie jermanika sa se scoata pe spinarea cuiva. asta e, cand nu-i cap, vai de picioare.
UE are sanse sa moara, si bine ar fi…
-
Nu mor cei când vor cainii(rusii)
-
Nu mor caii când vor cainii(rusii)
Cand Romania e guvernata de usl, ce pretentii poti emite?
In 2008,pe autostrada in Croatia mi-a fost lovita masina de o masina a autostrazii…Croatia Osiguranjie mi-a decontat reparatia masinii,de 3000 de euro,fara sa ma deplasez la firma de asigurari,fara nicio hartie scrisa sau semnata in original,doar in baza a doua e-mail-uri,a unor poze trimise de mine si in baza unei hartii trimise de service-ul din Croatia…Doua saptamani a durat pana s-au virat banii…Va puteti imagina ca in Romania sa se procedeze vreodata in acest fel?Nevasta-mea dupa un accident in Romania a facut vreo 5 drumuri la firma de asigurari,declaratii,schite,constatari,vreo 10 e-mailuri,interventii,etc si dupa vreo 2 luni,a primit banii,2000 de lei…E doar un exemplu ca sa realizati cat de departe suntem de Croatia….si asta era in 2008
Croatii sunt ingroziti de preturile care vor fi dupa trecerea la moneda euro.
-
Romania stat de hoti pe toate nivelurile guvrn , judet, local se nonstop pirin mecanisme perfctionate in zeci de ani bine puse la punct facilitat de legei inexacte special laat asa, ……si bine asa pentru toata lumea in concluzie nu e vb de criterii neindeplinite ….ROMANII parlamentari si guvrnanti NU VOR! monea euro sunt grupuri d interes foart mari se dau tunuri de zeci de milioane de euro suntm neam de hoti mincinosi si tradatori istoria o demonstreaza
-
De parca ar fi careva neam mai breaz ca altele. Toti au tradat, toti au furat care cum au reusit in functie de geografie, resyrse, progres in domeniul armelor ori al instrumentelor de navigatie, context. Tot istoria ne demonstreaza.
-
Romania a fost la intersectie, s-a descyrcat cat se vede. Mie imi e necaz doar ca neavand un trecut de golani internationali ca altii, s-a obisnyit sa se fofileze cu caplu plecat (cu mici exceptii), si sa-si sparleasca singura caciula.
Dar parca n-as invinovati victima mai mult decat pe agresor totusi.
Si toate neamurile au avut si au si eroi si savanti si sfinti, romanii de asemenea.
-
aha. si care anume e sansa pierduta? cu ce ne ajuta moneda euro, ca n-am inteles.
Ce nu este clar?
Croatia este catolica iar Romania ortodoxa. Clar ca lumina zilei.
Sper că România nu va trece la Schengen/ euro niciodată. Dacă vor să mai fie români și țara noastră să aibe o șansă. EU e o mizerie inventată pentru a mască imperialismul contemporan, acaparează piețele comerciale din jur și dictează ce să faci in ograda ta. Pînă nu am locuit in Bruxelles, eram pro-EU, de atunci de aproape 10 ani mi-ar schimbat parerea. Trecerea la euro ar fi cea mai mare prostie si lipsă de supremație internă.
-
Saracul de tine… Ma intreb de ce chiar si Georgia vrea in UE iar tu si o majoritatea comentatorilor de aici nu?
Unii mai pun in miscare si rotitele de mai sus, iar “unii” pastreaza “capacul” numai ca sa nu le ploua in git…