Seismul a avut loc la ora locală 4:17 și a fost unul de suprafață (17,7 km adâncime, potrivit USGS). S-a simțit până în Liban, Grecia, Siria, Israel și Cipru. A fost urmat, la circa zece minute, de o replică de 6,7 Richter, iar apoi de mai multe cutremure de 5 pe Richter.
Până în prezent, peste 640 de persoane au murit iar mii au fost rănite. Bilanțul victimelor este de așteptat să crească.
Potrivit primelor rapoarte, cel mai afectat este orașul Gaziantep din Turcia, înregistrându-se până acum 80 de victime, scrie BBC. Gaziantep este situat la aproximativ 90 km de granița cu Siria și este cunoscut istoric ca Antep. Are două milioane de locuitori.
WATCH: Building collapses during earthquake in Diyarbakir, Turkey pic.twitter.com/GfQzglgDGK
— BNO News Live (@BNODesk) February 6, 2023
Multe clădiri s-au prăbușit, iar echipe de salvare încă caută supraviețuitori sub mormane uriașe de moloz.
Guvernul Turciei cere ajutor internațional. Crucea Roșie din Turcia a trimis rezerve suplimentare de sânge în zonele afectate și cere ajutor oamenilor să doneze sânge.
Președintele american Joe Biden a îndemnat Agenția de dezvoltare internațională a țării să analizeze și să stabilească modul în care SUA pot ajuta.
Școlile din 10 orașe și provincii din Turcia afectate de cutremur vor fi închise timp de o săptămână, a declarat vicepreședintele țării, Fuat Oktay. Fuat Oktay a mai spus că și zborurile către și dinspre aeroportul din provincia Hatay au fost suspendate, în timp ce aeroporturile din Maraș și Antep sunt, de asemenea, închise zborurilor civile.
Zece români prinși într-o zonă afectată de cutremur. Au cerut repatrierea
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care erau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremur. Din grupul de cetățeni români fac parte nouă studenți și un profesor coordonator. Au cerut asistență consulară și sprijin pentru repatriere.
În urma cutremurului, Comitetul pentru Situații de Urgență a ținut o ședință de urgență. România trimite în zona afectată o echipă RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU. Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremur.
Bilanțul morților ar putea ajunge până la 10.000
USGS a transmis că există o probabilitate de 47% ca numărul morților să ajungă până la 10.000 de persoane. Estimările USGS provin din analiza datelor bazate pe cutremure istorice din regiune, pe populația expusă la cele mai puternice seisme și pe vulnerabilitatea structurilor din zonele cele mai afectate.
„Sunt probabile victime mari și pagube extinse, iar dezastrul este probabil la scară largă. Populația din această regiune locuiește în imobile care sunt extrem de vulnerabile la cutremure, deși există și structuri rezistente”, a spus USGS în raport.
Raportul estimează, de asemenea, că pierderile economice vor fi probabil între 1 miliard și 10 miliarde de dolari, ceea ce ar putea ajunge până la 2% din PIB-ul Turciei.
În România, la câteva minute după cutremurul din Turcia, INFP a înregistrat un cutremur de 4,5 Richter și în Zona Vrancea, la o adâncime de 20 km. Constantin Ionescu, directorul INFP, a declarat că între cele două cutremure nu există nicio legătură de cauzalitate.
„Nu este nici o legătură între ele. Sunt plăci tectonice diferite. Dacă ar fi fost apropiate puteam să spunem că o falie a fost activată de altă falie și se activau și alte zone, precum Grecia sau Macedonia”, a informat directorul INFP.
Turcia este afectată deseori de cutremure, fiind situată în zona unor plăci tectonice importante. În 1999, peste 17.000 de oameni au murit după ce un cutremur puternic a zguduit nord-vestul țării.
UPDATE. Un al doilea cutremur cu magnitudinea de 7,5, produs în aceeași regiune. Bilanțul cutremurului de azi-noapte a urcat la aproape 1.400 de morți
La ora 12:24, un nou cutremur a avut loc în Turcia, în regiunea Ekinozu, conform USGS. Seismul a avut o magnitudine de 7,5 grade pe scara Richter. La scurt timp, a fost urmat de o replică de 5,8 grade.
Numărul deceselor în urma cutremurului de azi-noapte a urcat la 1.388, potrivit celor de la CNN. Pană acum, în Siria, 472 de persoane au fost declarate moarte, în timp ce în Turcia, autoritățile au anunțat 912 decese.
Trimite articolul
XFantastic!
Urmeaza ceva mare in Vrancea?
-
Da, este programat saptamana viitoare, marti pe la 10-10.30.
Dacă vine si la noi o sa fiti muritori de foame, la ce comentarii psihopate (lipsite de empatie) ati lasat, cu siguranță nu aveti nici 3 clase si, cel mai probabil, a răspuns google la voce!
-
La noi mai mult de 70% nici nu ar merita salvați, să primească ce oferă. Adică să trecem pe lângă ei când au nevoie de ajutor și să nu avem milă. Și așa unii pe aici prin comentarii îs foarte fericiți când mor oameni. Să vedem acuma ce păreri au ăștia lipsiți de suflet.
-
Ai dreptate! De unde clase de școală când nu au cei 7 ani de acasă. Cultură de Tik-tok și alte aiureli!
Își încearcă rușii arma seismică! Cu economia praf nu mai dau ei drone la ucraina..
-
Doamne ferește! Pe lângă paranoia ta, observ că înțelegi exact nimic din situația geopolitică actuală. Păi cine se înțelege mai puțin bine cu Siria și Turcia? Rusia, China sau USA ? 🤔🤔🤔
-
Bine bro! Exact asta am vrut sa scriu si eu. Cum americanii au lasat Japonia fara Fukushima cand japonezii si-au luat nasul la purtare,asa si turcii isi iau rasplata pentru Bayraktare de la rusnaci…
-
asta da forma de cretinism!