Potrivit Agerpres, printre ţările semnatare se numără Germania, Spania, Suedia, Canada, Columbia, Chile, Israel, Coreea de Sud, dar şi Costa Rica şi Franţa, care vor fi coorganizatoare ale reuniunii ONU prevăzute să aibă loc la Nisa (sud-estul Franţei).
La finalul a două zile de discuţii, cele 50 de ţări participante au solicitat luarea de măsuri pentru a proteja oceanele.
„Suntem hotărâţi să intensificăm acţiunile transformative pentru ocean, pentru a sprijini activităţile economiilor benefice pentru natură, bazate pe cea mai bună ştiinţă şi cele mai bune informaţii ştiinţifice posibile, pe cunoaştere tradiţională şi inovaţie”, au declarat acestea într-un document.
„Oceanul nu mai poate suporta relele noastre tratamente şi indiferenţa noastră. De aceea am decis, în Costa Rica, că a venit timpul să declarăm pacea”, a declarat ministrul de externe costarican Arnoldo André.
„Protejarea oceanului şi utilizarea sustenabilă a resurselor marine nu este o posibilitate, ci un imperativ“, a declarat, în deschiderea forumului”, Li Junhua, secretar general adjunct al ONU pentru afaceri sociale.
„Declaraţia de pace” în 12 puncte include un apel la ratificarea tratatului privind marea liberă, adoptat în 2023 de peste 70 de ţări şi menit să protejeze apele care încep acolo unde se termină zonele economice exclusive (ZEE) ale statelor, la circa 370 de kilometri de coastele acestora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!