Ziua Mondială a Metrologiei se sărbătorește anual pe 20 mai și marchează semnarea Convenției Metrului – care a avut loc pe 20 mai 1875 – acesta fiind momentul în care unele dintre cele mai importante state din lume au adoptat Sistemul Internațional de Unități.
Tema anului 2019 este ”Sistemul Internațional de Unități – fundamental mai bun”, iar odată cu această ocazie kilogramul, ca unitate de măsură, va fi redefinit. Decizia vine după ce în noiembrie 2018, cercetătorii din 60 de țări au votat în unanimitate redefinirea kilogramului în funcție de noile informații descoperite, relatează worldmetrologyday.org
Noua definiție se bazează pe constanta Planck, o constantă fizică fundamentală, și nu pe greutatea sub formă de cilindru utilizată până acum ca etalon pentru greutatea de 1 kilogram.
Cilindrul folosit de peste o sută de ani pentru a stabili greutatea kilogramului – cilindru denumit Marele K sau Prototipul Internațional al Kilogramului – este adăpostit în Paris, la la Bureau International des Poids et Mesures, fiind format din platină (în proporție de 90%) și iridiu (10%). Până acum, toate lucrurile – de la cântarele de bucătărie la greutățile pentru sală – au fost fabricate după standardul cilindrului K.
Schimbarea vine ca urmare a faptului că de-a lungul timpului, prototipul a pierdut atomi, deci și din masă, fiind susceptibil deteriorării și factorilor de mediu. Deși la prima vedere modificarea nu pare una mare, cilindrul pierzând din greutate echivalentul unui bob de nisip, oamenii de știință avertizează că repercusiunile pot fi severe în domeniul științelor exacte sau în domeniul farmaceutic.
Valoarea kilogramului nu se va schimba, însă definirea sa da. Constanta Planck descrie comportamentul particulelor și undelor la scară atomică și depinde de trei unități de măsură: metrul, kilogramul și secunda. Cum secunda și metrul sunt măsurate și determine în funcție de viteza luminii, ele pot fi folosite pentru redefinirea kilogramului.
Prin redefinirea kilogramului, cercetătorii vor să creeze un fundament stabil pentru știință și industrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!