La miezul nopţii, măsura de ridicare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni în Spaţiul Schengen, adoptată în 3 aprilie de Parlamentul European şi Consiliul UE, a intrat în vigoare. Astfel, de luni, moldovenii pot călători liber în 26 de ţări din Uniunea Europeană, excepţie făcând marea Britanie şi Irlanda.
Cetățenii din Republica Moldova sunt însă obligați să respecte o serie de reguli legate de libera circulație. Prima condiţie obligatorie este ca ei să posede paşapoarte biometrice.
„Să nu depăşească 90 de zile în intervalul celor două perioade de 180 de zile, să dispună de mijloacele de subzistență necesare pentru perioada şederii şi pentru întoarcerea în țara de reşedință, să nu figureze într-o alertă specifică ca risc la securitatea internă, sănătatea sau relaţiile internaționale ale statelor membre”, spune comisarul şef Nelu Zaharia, purtător de cuvânt în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albița.
La Vama Albița au apărut, încă de luni dimineaţa, primii cetățeni moldoveni care au intrat în România fără a avea viză.
„Sunt foarte bucuroasă că fac primul pas în Europa. Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat să mergem unde avem nevoie, la copii, la rude”, a spus una dintre persoanele prezente la vamă.
Cetățenii moldoveni care nu respectă perioada de şedere în Spaţiul Schengen impusă sunt pasibili de o amendă de 3.000 de euro sau li se va interzice să intre în Schengen pentru o perioadă de cinci ani.
„Bine aţi venit în România! Bine aţi revenit în Europa”
Preşedintele Traian Băsescu i-a avertizat pe liderii de la Chişinău că greul abia începe.
„Parafarea acordului de asociere şi a acordului de liber schimb nu este o opţiune definitivă. Vreau să subliniez acest lucru. Până la integrare, drumul este lung”, a spus el.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, le-a urat şi el „bun venit” în UE cetăţenilor moldoveni.
„Bine aţi venit în România! Bine aţi revenit în Europa!”, a spus Corlăţean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!