Un tânăr şi o tânără au murit pe loc în urma atacului, iar alte trei persoane sunt grav rănite. De altfel, surse medicale anunţaseră din greşeală în cursul nopţii decesul uneia dintre ele, ceea ce ar fi ridicat bilanţul la trei morţi.
Un individ cu faţa acoperită, îmbrăcat în negru, a deschis focul cu o armă automată asupra unui grup de tineri din comunitatea homosexualilor şi lesbienelor care se adunaseră la intrarea în imobilul situat în centrul Tel Avivului. Ulterior, autorul atacului a reuşit să fugă.
În cursul nopţii mii de persoane au ieşit în stradă în centrul Tel Avivului pentru a denunţa acest atac. Un deputat al opoziţiei de stânga, Nitzan Horowitz, de la partidul Meretz, a promis că minoritatea homosexuală nu se va lăsa intimidată, ci “îi va înfrunta cu capul sus şi cu mândrie pe toţi cei care o ameninţă”. Războiului îi vom răspunde cu război, a ameninţat deputatul.
În ceea ce o priveşte, poliţia refuză să dea orice fel de informaţii despre detalii anchetei. “Suntem în primul stadiu al anchetei, continuăm cercetările şi nu suntem siguri de motivul acestui atac, pentru că centrul nu primise recent ameninţări“, a declarat şeful poliţiei din Tel Aviv, comandantul Shahar Ayalon. El a ordonat totuşi, ca măsură de precauţie, închiderea, sâmbătă seara, a unuia dintre barurile homosexualilor din vecinătate şi a cerut tuturor acestor localuri să fie deosebit de vigilente.
Ministrul pentru securitate internă, Yitzhak Aharonovitch, este de părere că atentatul a avut motivaţii homofobe şi a promis că poliţia va face totul pentru a-l aresta pe vinovat.
Reprezentanţii comunităţii homosexuale s-au declarat convinşi că este vorba despre un atac homofob, reamintind că în trecut la intrarea în centru au fost pictate zvastici pentru a-i stigmatiza pe homosexuali. “Nu e de mirare că a putut fi comisă o astfel de crimă, dată fiind incitarea la ură împotriva comunităţii homosexuale“, a declarat şeful de la Tel Aviv al acestei comunităţi, Mai Pelem, făcând aluzie la discursurile virulente la adresa homosexualităţii ale mediilor religioase.
Dacă ancheta confirmă motivaţia homofobă, ar fi cea mai gravă agresiune comisă vreodatîă împotriva comunităţii gay din Israel. În 2005, un evreu ortodox a înjunghiat trei participanţi la Gay Pride. A fost condamnat apoi la 12 ani închisoare.
Spre deosebire de Ierusalim, Tel Avivul are reputaţia de a fi unul dintre oraşele foarte liberale din punct de vedere al moravurilor.
În ciuda ostilităţii pe care homosexualitatea, mai ales masculină, o suscită în cercurile religioase din Israel – care o consideră un mod de viaţă “abominabil” – această orientare sexuală nu mai este pasibilă de sancţiuni penale din 1988 şi de atunci tribunalele israeliene au recunoscut unele drepturi pentru cuplurile de gay şi lesbiene.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!