“Am vrut să îmi exprim recunoştinţa pentru serviciile SPP din Afganistan. Nu am vrut să transmit aceste mulţumiri în scris, ci am dorit să vin personal aici. Acest serviciu de protecţie este unul de primă clasă şi nu am lucrat niciodată cu o echipă atât de profesionistă”, a declarat Eide, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP).
Potrivit lui Kai Age Eide, care este şi reprezentantul special al secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru Afganistan, au avut loc numeroase incidente de securitate în zona de conflict, unele dintre ele fiind deosebit de periculoase.
“Am fost protejat timp de doi ani, deşi perioada standard era doar de un an. E greu de numărat câte incidente au fost în această perioadă, însă au fost numeroase situaţii speciale, unele deosebit de periculoase. SPP România a fost unul dintre cele mai bune servicii de pază de acolo, dacă nu chiar cel mai bun”, a adăugat Eide.
Eide a precizat că au fost momente în care aveau loc lupte la doar câteva sute de metri de locul în care se aflau demnitarii ONU, însă nu a dat detalii despre aceste incidente.
Ambasadorul Eide a fost prezent vineri şi sâmbătă în România, pentru a mulţumi personal, din partea ONU, pentru modul în care SPP a asigurat protecţia înalţilor demnitari în Afganistan. În această perioadă, şeful misiunii de asistenţă a ONU în Afganistan s-a întâlnit cu primul ministru, Emil Boc, cu ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, şi cu preşedintele comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu.
La conferinţa de presă organizată sâmbătă a partcipat şi directorul SPP, Lucian Pahonţu.
Din 2004, SPP a trimis 17 grupuri de protecţie a demnitarilor ONU în teatrele de operaţii din Sudan şi Afganistan, 201 cadre sau lucrători ai SPP efectuând până acum misiuni în zonă.
36 de militari ai Serviciului de Pază şi Protecţie desfăşoară, în prezent, misiuni de protecţie în Afganistan şi Sudan, pentru înalţii demnitari ai ONU, ca urmare a acordurilor internaţionale semnate între România şi Organizaţia Naţiunilor Unite.
Sursa: Newsin
Foto: SPP.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!