Potrivit martorilor, exploziile au avut loc la check-in-ul pentru cursa American Airlines, la ora locală 8.00 dimineața ( 9.00- ora României), notează Mediafax.
Alți martori spun că mai multe persoane au fost rănite în terminalul de plecări din faţa hotelului Sheraton. Oameni care s-au aflat în aeroport au povestit că au simțit o undă de șoc și că întreaga clădire s-a zguduit.
Panic and confusion inside #Brussels airport in the immediate aftermath of two explosions. #Bruxelleshttps://t.co/SDo7z40LYN
— Channel 4 News (@Channel4News) March 22, 2016
Rețelele de socializare au fost inundate cu imagini în care se poate observa un fum negru ieșind din Aeroportul Zaventem, dar și zeci de persoane ieșind în fugă din aerogară.Imediat aeroportul a fost evacuat și toate zborurile au fost suspendate. De asemenea, trenurile spre aeroport au fost și ele suspendate. Aeroportul Zaventem se află la 11 kilometri nord – est de Bruxelles, iar anul trecut peste 23 de milioane de pasageri au tranzitat această aerogară. Exploziile s-au produs la patru zile după arestarea islamistului Saleh Abdeslam, una dintre persoanele implicate în atentatele teroriste de la Paris din noiembrie 2015. De atunci poliția belgiană a fost în alertă.
#BREAKING: Two loud explosions at #Zaventem airport in #Brussels pic.twitter.com/JFw9RGLjnh — Anna Ahronheim (@AAhronheim) March 22, 2016
UPDATE. Primul bilanț oficial al victimelor: 11 morți și 25 de răniți
Potrivit primului bilanț oficial al pompierilor, 11 persoane au murit și alte 25 au fost rănite în urma deflagrațiilor, informează Mediafax. Cursa Tarom spre Bruxelles, care a decolat la 07:30 din Bucureşti a fost redirecţionată spre Amsterdam.
IMAGE: Damage inside Brussels airport pic.twitter.com/Y5hNpM8RhG — The Int l Spectator (@intlspectator) March 22, 2016
Antrenorul Mircea Rednic a relatat la Digi24 că fiica sa Luana se afla pe aeroportul din Bruxelles şi că vorbea cu ea la telefon chiar în momentul în care s-au auzit exploziile. Ea a povestit că a văzut mai multe persoane rănite. „Am alergat şi nu m-am uitat în jur. Am văzut răniţi şi nu mi-am dat seama dacă mai erau în viaţă. Doar am alergat. Îmi era frică să nu alerg spre un loc unde era o bombă. Acum suntem pe pistă. Ne-a scos afară. Sunt multe ambulanţe şi pompieri. La un restaurant şi o farmacie mi se pare că au fost bombele. Căzuse tavanul şi era praf, dar nu mai era fum, când am ieşit nou. Nu ştiu nimic. Eu nu mai plec. Am lăsat bagajul în aeroport. Nu mă mai interesează. Îl aştept pe tata să vină să mă ia cu maşina. Sunt doar angajaţi de la aeroport lângă noi. Nu sunt forţe de ordine”, a declarat Luana Rednic, la Digi24. Potrivit presei belgiene, chiar înainte de producerea deflagrațiilor, au fost trase focuri de armă, iar martorii au auzit strigăte în limba arabă. Autoritățiile de la Bruxelles au activat planul de catastrofă regională, iar toate drumurile spre aeroport au fost închise.
UPDATE 2. Încă o explozie a fost înregistrată într-o stație de metrou din Bruxelles
Potrivit presei din Bruxelles, încă o deflagrație a fost înregistrată, marți dimineața, în stația de metrou Maelbeek, aflată în apropierea clădirilor instituțiilor Uniunii Europene din capitala belgiană. Cel puțin două persoane au fost rănite în urma acestei explozii.
Images have emerged of the explosion at #Maalbeek metro station in #Brussels pic.twitter.com/VpfuULhiMH — Sky News (@SkyNews) March 22, 2016
Europarlamentarul Maria Grapini se afla în clădirea Parlamentului European din Bruxelles, marți dimineață, atunci când a avut loc deflagrația la stația de metrou Maelbeek: „Eu sunt în clădire, stăm și așteptăm să vedem ce să facem. Nu este acces în clădirea parlamentului și nu este niciun program de vizită. În clădire nu este acces acum, este alertă de grad IV, ni s-a spus să stăm în clădire. Numai sirene, nu aud decât sirene, pompieri, salvări. Deflagrația a fost la 200 de metri de clădirea noastră, cea de-a doua deflagrație, de la metrou. Este una din stațiile foarte aglomerate, e o alertă generală, e blocat tot traficul, practic nu se poate circula în Bruxelles”.
Smoke in malbeek station #brussels #brusselsattack pic.twitter.com/4rnsGgbGdu — Antoine Bertrand (@AntBertrand) March 22, 2016
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe român, autoritățile locale din Bruxelles au instituit nivelul de alertă de gradul 4 ca urmare a evenimentelor de tip terorist de marți dimineața. Reprezentanții Spitalului Saint-Luc, aflat în apropierea aeroportului Zaventem, spun că deja au fost aduși 10 morți și 30 de răniți.
UPDATE 3. Noul bilanț preliminar al victimelor: cel puțin 21 de morți și zeci de răniți. Exploziile de la aeroport – cel mai probabil un atentat sinucigaș
Potrivit presei belgiene, noul bilanț preliminar al victimelor arată că cel puțin 21 de persoane și-au pierdut viața în urma exploziilor din Bruxelles, iar alte zeci au fost rănite. În jur de 50 de oameni ar fi în stare gravă. Acest bilanț nu a fost confirmat oficial de autorități. Pe de altă parte, procurorul general belgian a confirmat, pentru Le Figaro, că deflagrațiile de la Aeroportul Zaventem ar putea fi un atentat sinucigaș.
UPDATE 4. Cel puțin 15 oameni au murit în urma exploziei de la metrou. Cioloș: Niciun cetăţean român nu a fost victimă a atentatelor produse la Bruxelles
Conform postului belgian de televiziune RTBF, cel puțin 15 oameni și-au pierdut viața în urma deflagrației de la stația de metrou Maalbeek din Bruxelles. Astfel, bilanțul total al morților în urma atentatelor din capitala Belgiei a ajuns la 26.
This was the scene a short while ago, between the Arts-Lois and Maelbeek metro stations in Brussels. pic.twitter.com/aTZjqsF7Gt — Evan Lamos (@evanlamos) March 22, 2016
În urma exploziilor, poliţia şi armata au sporit măsurile de securitate în apropiere de centralele nucleare din Belgia. „Vehiculele sunt controlate, poliţia şi armata se află la faţa locului”, scrie agenţia Belga.
În Belgia se află două centrale nucleare echipate cu şapte reactoare.
Compania aeriană TAROM a anunțat că cinci zboruri dinspre Bruxelles spre România, programate să decoleze marți și miercuri, au fost anulate.
„Având în vedere atentatele sângeroase care au avut loc în această dimineaţă la Bruxelles, compania TAROM comunică pasagerilor că zborurile TAROM OTP-BRU-OTP (RO372, RO373, RO374 din data 22 martie 2016 şi RO371, RO372 din 23 martie) se anulează. Pasagerii care deţin bilete pe aceste zboruri vor fi acceptaţi la îmbarcare pe toate cursele operate de TAROM din Amsterdam, Paris, Frankfurt, Munchen şi Londra din 22 și 23 martie”, a anunţat compania.
De asemenea, zborul către Bruxelles, prevăzut să decoleze marţi, la ora 16.50, din România, a fost anulat. Cursa TAROM care a decolat de la București, marți dimineață, la ora 7.20, cu destinația Bruxelles, a aterizat în siguranță în Amsterdam.
„Aeronava B737 – 700 a companiei TAROM, cu număr de zbor RO 371 care a decolat de la Bucureşti la ora 07.20, cu destinaţia Bruxelles, având la bord un număr de 83 de pasageri a fost redirecţionată către aeroportul din Amsterdam. Compania este în permanentă legatură cu reprezentanţii Ambasadei României la Haga în vederea asigurării suportului necesar pentru pasagerii şi cetăţenii români”, a mai precizat TAROM.
Premierul Dacian Cioloș a declarat că niciun cetăţean român nu a fost victimă a atentatelor produse la Bruxelles, marţi dimineaţă.
„Autorităţile române au luat toate măsurile pentru a se asigura protecţia cetăţenilor români care trăiesc în Belgia. Am avut de dimineaţă o discuţie cu domnul ambasador Tinca, ambasadorul nostru la Bruxelles. Acolo, misiunile diplomatice ale României, atât ambasada, cât şi reprezentanţa permanentă sunt mobilizate să dea ajutor cetăţenilor români care au nevoie. M-am asigurat că nu există victime cetăţeni români nici la aeroport, şi nici răniţi în staţia de metrou”, a spus Cioloș, care a mai precizat că cetăţenii români aflați în misiune la Bruxelles, în diferite vizite de lucru la Comisia Europeană, sunt în momentul de faţă la reprezentanţa permanentă, în siguranţă.
UPDATE 5. Ultimul bilanț al atacurilor de la Bruxelles: peste 30 de morți și 200 de răniți. ISIS a revendicat atacurile
Ultimul bilanț al victimelor rezultate în urma atacurilor de la Bruxelles indică 34 de persoane decedate, potrivit Reuters, care citează postul de televiziune VRT. 20 dintre victime au murit în atacul de la metroul din capitala Belgiei, iar 14, la aeroport. Peste 130 de persoane au fost rănite.
Potrivit autorităților belgiene, bilanțul preliminar este de 31 de morți și peste 200 de răniți
“Atacurile teroriste s-au soldat, conform bilanţului preliminar, cu 31 de morţi şi aproape 200 de răniţi”, a declarat primarul Yvan Majeur, potrivit Mediafax.
At least 15 people have been killed and 55 injured in an attack on the Brussels metro.https://t.co/xcUwZRmNMO
— Channel 4 News (@Channel4News) March 22, 2016
Atacurile care au avut loc marți în Bruxelles au fost revendicate de gruparea teroristă Stat Islamic.
UPDATE 6. Primele imagini cu presupușii autori ai atentatelor de la Bruxelles. Trei zile de doliu național
Presa belgiană a publicat primele imagini cu presupușii autori ai atentatelor care au avut loc marți la Bruxelles, surprinse de camerele de supraveghere ale aeroportului. În incintă a fost găsite de către forțele de securitate o centura cu explozibili, rămasă nedetonată. Identitatea celor trei bărbați este necunoscută momentan.
Poliția belgiană a organizat mai multe raiduri la Bruxelles, la locuințele mai multor suspecți, potrivit BBC.
În urma atentatelor, autoritățile belgiene au decretat trei zile de doliu național.
UPDATE 7. Organizația teroristă Stat Islamic amenință cu atentate toate statele care fac parte din coaliția antiteroristă
Rețeaua teroristă Stat Islamic a amenințat cu noi atentate în ce urmează să aibă loc în statele “cruciate” care sunt implicate în coaliția antiteroristă ce desfășoară operațiuni în Siria și Irak.
“Le promitem ţărilor cruciate care s-au aliat împotriva Statului Islamic zile şi mai sumbre, ca reacţie la agresiunile contra statului nostru. Cu voia lui Allah, vă aşteaptă ceva mai dur şi mai amar. Cu ajutorul lui Allah, o celulă secretă a soldaţilor Califatului a atacat Belgia cruciată, care luptă fără încetare împotriva islamului şi a musulmanilor. Mujahedini ai organizaţiei Stat Islamic au comis seria de atentate sinucigaşe, cu centuri explozive şi bombe; a fost vizat un aeroport şi o staţie de metrou din centrul capitalei Belgiei”, a transmis organizaţia teroristă în mesajul de revendicare a atentatelor de la Bruxelles, notează Mediafax.
Reţeaua teroristă Stat Islamic ocupă regiuni din Irak, Siria, nordul Libiei şi nordul Egiptului, unde a proclamat un “califat”.
Raiduri aeriene în Siria sunt efectuate de către coaliția condusă de Statele Unite, din care fac parte state precum Australia, Olanda, Canada, Franţa, Iordania, Arabia Saudită, Turcia şi Marea Britanie.
Eforturile internaționale împotriva organizației teroriste sunite sunt susținute de alte zeci de ţări, printre care se numără România, Republica Moldova, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă și Serbia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!