Potrivit unui articol Infoclima.ro, femeile sunt mai vulnerabile decât bărbații în fața schimbărilor climatice. Este vorba nu numai despre femei din țări subdezvoltate și sărace, ci și din Europa.
Un raport al Parlamentului European referitor la impactul schimbărilor climatice asupra populațiilor vulnerabile din țările în curs de dezvoltare arată că în raport cu bărbații, femeile sunt mai afectate de schimbări climatice, de muncile agricole pe care le desfășoară, dar și de discriminarea cu care se confruntă când vine vorba de accesul la servicii de sănătate a reproducerii, de educație și formare profesională, dar și de participare în procesul decizional.
80% dintre persoanele strămutate ca urmare a schimbărilor climatice sunt femei și copii, conform aceluiași raport – categorii care sunt mai vulnerabile în fața efectelor negative ale schimbărilor climatice.
De ce sunt femeile mai expuse în fața schimbărilor climatice?
„Toleranța mai scăzută la căldură a femeilor se explică prin faptul că acestea au o temperatură a corpului și a pielii mai ridicată și sunt mai puțin tolerante la căldură decât bărbații. În țări precum India – unde încă sunt delimitări stricte în cadrul gospodăriilor, dar și mediilor de lucru între munca bărbaților și cea a femeilor –, desfășurarea unei activități în aer liber sau în interior precum gătitul, dar și purtarea anumitor haine de către femei (India se mândrește cu o industrie de țesut foarte bună, deoarece îmbrăcămintea națională este adaptată la condițiile climatice ale țării), pot spori și mai mult impactul negativ al vremii calde”, explică cei de la Infoclima.ro.
În plus, femeile însărcinate sunt și mai expuse, ele fiind în pericol de deshidratare. Căldura extremă este, de asemenea, asociată cu rezultate adverse la naștere, cum ar fi nașterea prematură, greutatea mică la naștere și mortalitatea infantilă ridicată.
La rândul lor, nou-născuții și copiii mici sunt și ei foarte sensibili la temperaturile ridicate, și asta din cauză că organismul lor își reglează cu greu, într-un mod limitat, temperatura corpului.
Tot femeile însărcinate și nou-născuții sunt primii expuși riscurilor pentru sănătate provocate de inundații. Din cauza viiturilor, femeile însărcinate sunt mai expuse toxinelor de mediu și mucegaiurilor și au acces redus la surse de alimente și apă sigure.
Trimite articolul
XINTERESANT ! Da nimic despre eschimose ?
O fi barbatoase ele da tot femei sunt ! DA ?!
După glaciatiune au aparut bichinii.
Acum urmează să dispară bichinii.
Stiam ca matematica e rasista, caloriile sunt rasiste, acum si schimbarile climatice sunt sexiste?
dar femeile si copiii nu sunt mai sensibili si la frig?🤔
barbatii care se simt femei sunt afectati de schimbarile climatice?
aceast studiu este discriminatoriu si deci ilegal. asteptam cu nerabdare urmatorul studiu alarmist.
asa, si?
Idiocracy a intrat din greu pana si in fituicile locale…asta da articol…doamneeeee…..