România se situează pe locul 35 în clasamentul fericirii, cu un scor de 6,563, în scădere față de anul trecut, când ocupa locul 32.
Raportul, realizat printr-un parteneriat între Gallup, Oxford Wellbeing Research Centre și Sustainable Development Solutions Network, analizează datele colectate între 2022 și 2024.
Ca și în ediția precedentă, toate țările nordice se află în top 10. Finlanda este urmată de Danemarca, Islanda și Suedia, iar Norvegia ocupă locul 7. Țările de Jos au revenit în primele cinci poziții, în timp ce Costa Rica (locul 6) și Mexic (locul 10) intră pentru prima dată în acest clasament select.
Germania a urcat de pe locul 24 pe 22, în timp ce Statele Unite au coborât pe locul 24, atingând cea mai slabă poziție de până acum în acest index.
Clasamentul cuprinde 147 de țări, iar Afganistanul se află pe ultima poziție. În timp ce finlandezii și-au evaluat viața cu un scor mediu de 7,736 din 10, afganii au raportat un punctaj de doar 1,364.
Autorii raportului au identificat mai mulți factori esențiali care influențează fericirea, printre care sprijinul social, venitul, libertatea personală și percepția asupra corupției. Un aspect surprinzător evidențiat în acest an este strânsa legătură dintre bunătatea semenilor și nivelul de fericire.
Un exemplu interesant oferit de cercetători este corelația dintre fericire și probabilitatea de a-ți fi returnat un portofel pierdut. Țările nordice, unde oamenii au mai multă încredere unii în ceilalți, se numără printre locurile unde șansele de recuperare a unui portofel pierdut sunt cele mai mari.
„Datele despre portofele sunt revelatoare, deoarece arată că oamenii sunt mai fericiți acolo unde simt că trăiesc într-o comunitate empatică”, a explicat John Helliwell, economist și editor-fondator al raportului.
Jeffrey Sachs, un alt editor al studiului, a subliniat că rezultatele reconfirmă un principiu fundamental: „Fericirea își are rădăcinile în încredere, bunătate și conexiuni sociale”.
În plus, raportul arată că obiceiul de a lua masa alături de alți oameni este puternic corelat cu bunăstarea emoțională. „Fericirea umană este profund influențată de relațiile sociale. A investi în legături pozitive și în acțiuni caritabile crește nivelul de satisfacție personală”, a declarat Lara Aknin, profesor de psihologie socială și coautor al studiului.
Jan-Emmanuel De Neve, profesor de economie la Universitatea Oxford, a adăugat că aceste descoperiri ne provoacă să privim dincolo de factorii clasici, precum sănătatea și banii: „Se pare că împărțirea meselor și încrederea reciprocă sunt factori predicativi mai puternici ai fericirii decât am crezut anterior. Într-o lume marcată de izolare socială și polarizare politică, trebuie să găsim modalități de a aduce oamenii împreună – un pas esențial pentru bunăstarea noastră individuală și colectivă”.
Trimite articolul
X„Fericirea își are rădăcinile în încredere, bunătate și conexiuni sociale”.
atat ca la noi se merge pe “dezbina si stapaneste”… si asta inca in aplauzele celor dezbinati…
#
-
doar pentru ca puneti botul la asta, de exemplu voi votantii CG ii ostracizati pe ceilalti care au alta opinie
Fericirea este ceva care nu se atinge niciodata, dar in cautarea ei merita sa alergi toata viata. – ziceau cei de la Vama Veche … demult, tare demult…
Respect! popor finlandez, se poate si pe granita cu marele ursS.
-
“se poate si pe granita cu marele ursS” – se poate foarte usor, mai ales cand nu esti isterico-schizofrenic
-
exact, se poate cand iti vezi de viata ta si nu te uiti zilnic la Latrine la tv, al caror unic scop e sa arunce “nucleare” si sa panicheze popul.atia aiurea
-
Mi se pare dubioasa analiza.
Finlanda e o tara unde un parinte abuziv cu bani i-a confiscat copiii Cameliei Smicala cu protectia copilului si i-a luat Cameliei peste 5 ani sa-i recupereze.
Cred ca analiza e minciuna, ca ea au patit mii de mame in Finlanda, Organizatiile care confisca copiii ii spalau la creier sa isi uite mamele si le dadeau tratament medicamentos sa ii tina docili si sa nu se revolte.
Aceasta e finlanda reala, nu minciunile din ziare. Cautati pe net sa vedeti ce societate si civilizatie au si nu ii luati drept exemplu. La un moment dat au avut chiar presedinte ofiter KGB.
Nu va luati dupa nimic ce apare despre Finlanda e un experiment viitor esuat.