Komarom este situat la 80 de kilometri vest de Budapesta şi la circa 20 de kilometri în aval de locul unde apele poluate au ajuns în Dunăre joi.
“Efectul alcalin provenit de la poluare nu va avea probabil consecinţe asupra ecosistemului Dunării începând din Komarom”, a anunţat Emil Janak, citat de agenţia ungară MTI.
“PH-ul Dunării nu era decât 8,4 la ora 16.00 GMT (19.00 ora României), faţă de 9,1 cu două ore mai devreme”, a adăugat Janak. PH-ul Dunării în perioadele normale este de 8.
“Peştii pescuiţi sunt comestibili, iar apele din vecinătate sunt potabile”, a declarat el.
Primii peşti morţi au fost găsiţi pe cursul principal de apă al Dunării joi, la confluenţa cu râul Raba.
“La Komarom, aşteptăm un nivel al PH-ului de 8,1, ceea ce nu provoacă nicio pagubă pentru ecosistem. Înainte de catastrofa produsă de noroiul roşu, am măsurat niveluri ale PH-ului de 9”, a adăugat el.
La ora 16.30 GMT (19.30 ora României), corespondenţii AFP au constatat că ultimele măsurători efectuate de experţi pe Dunăre la Komarom afişau un PH de 8,04.
Autorităţile ungare au deversat cantităţi importante de ipsos pentru a încerca să dizolve masa de noroi roşu care s-a deversat după accidentul de la o uzină de alumină din Ajka (la 160 de kilometri vest de Budapesta), luni.
Accidentul, ale cărui cauze încă nu au fost elucidate, a provocat moartea a patru persoane, dintre care o fetiţă în vârstă de 14 luni, şi rănirea altor peste 150, potrivit unui nou bilanţ oficial. Trei persoane sunt în continuare date dispărute.
Sursa: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!