Negocierile dintre Ucraina şi Rusia au eşuat, iar deznodământul a constat în întreruperea furnizării gazelor naturale spre Ucraina. Kievul are o datorie de aproape 2 miliarde de dolari spre Moscova. Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a încercat să îi convingă pe ruşi să încaseze doar o parte din datorie, dar propunerea a fost respinsă ferm.
„Planul meu prevedea ca 1 miliard de dolari să fie transferat mâine. Pentru moment, partea rusă nu a acceptat propunerea mea. Ei au insistat să primească mâine datoria de 1,9 miliarde de dolari”, a spus Gunther Oettinger, Comisarul European pentru Energie.
„Nu am ajuns la un acord şi este puţin probabil să ne întâlnim din nou. Suntem deja în avion (în drum înapoi către Moscova – n.r.)”, a declarat telefonic Serghei Kuprianov, un purtător de cuvânt al gigantului Gazprom, după negocierile purtate la Kiev, mediate de Uniunea Europeană (UE).
În luna februarie, după ce preşedintele prorus Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere, Moscova a dublat preţul pentru gazele naturale livrate Ucrainei la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.
Uniunea Europeană importă din Rusia un sfert din necesarul său de gaze naturale, iar o jumătate din aceste importuri trec prin Ucraina. Întreruperea livrărilor de gaze naturale rusești către această ţară riscă să afecteze și livrările spre Uniunea Europeană, așa cum s-a întâmplat în 2006 și 2009 din cauza disputelor dintre Moscova și Kiev pe tema prețului gazelor naturale. Tocmai de aceea Bruxellesul s-a implicat în negoicierile dintre cele două ţări. Întâlnirile dintre oficialii de la Gazprom şi Naftogaz au început pe 2 iunie, adică cu o seară înainte de expirarea primului termen impus de Moscova.
Citiți principiile noastre de moderare aici!