Medici, profesori, constructori şi angajaţi în transporturi, membri în cele mai mari sindicate din sectorul public şi privat, s-au alăturat grevei, ce are printre cauze impactul persistent al crizei datoriilor din perioada 2009-2018 în Grecia şi costul ridicat al vieţii, potrivit Agerpres.
Protestatarii s-au adunat în Piaţa Syntagma din centrul Atenei, strigând „Drepturile muncitorilor sunt legea” şi fluturând bannere pe care stătea scris „Grevă generală împotriva preţurilor în creştere”.
Economia Greciei a înregistrat o revenire după criza datoriilor, dar salariile se menţin sub media din UE, PIB-ul pe cap de locuitor este printre cele mai scăzute din UE, în timp ce costul produselor a crescut vertiginos.
Conform Agerpres, mulţi greci şi-au vazut salariile şi pensiile reduse în schimbul împrumuturilor de salvare de 280 de miliarde de euro în timpul crizei datoriilor, care a redus cu un sfert producţia economică şi aproape a împins ţara în afara zonei euro.
Guvernul de centru-dreapta al premierului Kyriakos Mitsotakis a majorat în patru rânduri salariul minim lunar brut de la preluarea puterii în 2019, la 830 de euro, şi a promis că îl va creşte la 950 de euro până în 2027. Guvernul a crescut şi pensiile.
Însă grecii spun că aceste majorări nu sunt suficiente, deoarece costurile cu energia, alimentele şi locuinţele continuă să crească într-un ritm mai alert decât creşterea salariilor şi a pensiilor.
GSEE, cel mai mare sindicat elen, cu circa 2,5 milioane de membri, a învinovăţit „oligopolurile” pentru practici concertate ce urcă în mod constant preţurile la produsele de bază.
Premierul Mitsotakis a admis luni că există spaţiu de îmbunătăţire în ce priveşte salariile şi nivelul de trai şi a reiterat un apel către UE să ajute la eliminarea discrepanţelor la preţurile energiei electrice în Uniune.
Greva are loc în contextul în care guvernul a înaintat parlamentului proiectul de buget pe 2025. Acesta prognozează o creştere economică de 2,3%, peste media UE, şi include cheltuieli suplimentare de 1,1 miliarde de euro pentru a susţine o creştere a salariilor şi pensiilor.
Trimite articolul
Xbravo, noi stam la caldurica, lasam preturile sa tot creasca si votam tot Ciolacu si Ciuca
-
Votați tot dreapta, pentru ca sistemul să fie tot domnia bogaților, adică plutocrație, iar bogații tot trag salariile în jos și prețurile în sus să rămână ei cu conturile burdușite. Chestia asta nu se va opri până nu redescoperim socialismul într-o formă nouă democratică.
-
defineste “socialismul intr-o forma democratica”. mai intereseaza in special proprietate privata vs proprietate de stat vs proprietate a mijloacelor de productie (in comun, de stat, privata dar cu decizii democratice in alegerea “CEO”-ului, a grilelor salariale?)
fara ca oamenilor sa le pese de ceilalti, nicio forma de organizare economico-sociala ori politica n-are cum sa nu produca polarizari din ce in ce mai mari. iar solidaritatea, egalitatea de sanse, echitatea etc etc nu se pot impune cu bata. nici educatia nu se poate face cu bata, ala ar fi dresaj, nu educatie.
sa redescoperim mai intai bunul simt, sa redesciperim cele doua reguli, cea de aur si cea de argint. din pacate tot ce conteaza azi e regula “argintilor” capitalismul salbatic jndiferent de victime, castigatorul ia totul.
-
Respect grecilor! Noua ne pot aduce imigranti in casa pe banii nostri, ne tripleaza pretul la utilitati, no problem. Noi induram