UPDATE 4: Parlamentul din Crimeea a stabilit că va organiza referendumul pe tema statului regiunii autonome ucrainene în 25 mai.
În 25 mai, în Ucraina vor avea loc alegerile prezidenţiale anticipate, după demiterea preşedintelui Viktor Ianukovici.
UPDATE 3: Putin dă asigurări că nu încalcă acordurile cu Ucraina privind Flota de la Marea Neagră
Rusia a transmis asigurări că va respecta acordurile semnate cu Ucraina privind Flota sa la Marea Neagră.
„În ceea ce priveşte declaraţiile privind încălcarea de către Rusia a acordurilor privind Flota la Marea Neagră, declarăm că în situaţia actuală dificilă Flota rusă la Marea Neagră aplică strict acordurile în cauză. Deplasarea unor blindate ale Flotei Mării Negre s-a făcut conform acordurilor şi nu necesită nicio aprobare”, a anunţat serviciul de presă al Ministerului rus de Externe.
UPDATE 2: Putin a plasat avioanele de luptă ruseşti sub alertă ridicată
Vladimir Putin a ordonat plasarea în alertă a echipajelor avioanelor de luptă din Districtul Militar de Vest, în cadrul unor exerciţii-surpriză.
Între timp, Kievul a deschis o anchetă pentru terorism în Crimeea, iar Ministerul ucrainean de Externe a anunțat că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri rus Andrei Vorobiev, pentru a-i “aminti” că Rusia este garanta integrităţii sale teritoriale. Kievul „a insistat asupra faptului că Rusia s-a oferit garantă a independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a subliniat ministerul.
„I-am remis o notă prin care cerem ca militarii (din cadrul) Flotei ruse la Marea Neagră (staţionaţi la Sevastopol, în Crimeea) să se abţină de la orice mişcare în afara perimetrului în care sunt cantonaţi”, se arată într-un comunicat al ministerului.
UPDATE: Ocupanţii înarmaţi i-au spus premierului Crimeei că nu sunt „autorizaţi” să negocieze
Grupul de oameni înarmați care au ocupat clădirile Parlamentului și Guvernului se numește „Autoapărarea populaţiei vorbitoare de limba rusă din Crimeea” și a anunțat că vor permite accesul numai „parlamentarilor şi preşedintelui legitimi” în clădire.
Reprezentanții grupului l-au informat pe premierul regiunii autonome că nu sunt „autorizaţi” să poate negocieri. Potrivit postul Russia Today, premierul Anatoli Mohiliov a trimis un număr de telefon la care poate fi contactat grupului de persoane înarmate.
Premierul republicii Crimeea, Anatoli Mohiliov, a anunțat că mai multe persoane armate au preluat controlul, joi dimineața, asupra mai multor clădiri oficiale din Simferopol, capitala republicii autonome din Ucraina. Acesta a mai spus că persoanele sunt înarmate cu „arme moderne” și au ajuns în noaptea de miercuri spre joi.
O sursă din cadrul Parlamentului (Rada) a declarat pentru agenţia Interfax că aproximativ 30 de persoane echipate cu arme automate au deschis focul în direcţia ferestrelor acestor clădiri, fără să rănească pe cineva, în jurul orei locale 4.20 (şi ora României), după care au pătruns înăuntru.
„Am fost informat că sediile Radei Crimeei şi Consiliului de Miniştri al Crimeei au fost ocupate de către persoane înarmate, purtând uniforme fără semne de identificare”, a scris într-un mesaj postat pe pagina de Facebook Refat Ciubarov, unul dintre liderii tătarilor din Crimeea, o comunitate majoritar musulmană, care s-a angajat în mişcarea de contestare a lui Viktor Ianukovici, destituit din funcţia de preşedinte de către Parlamentul ucrainean.
Ministrul ucrainean interimar de Interne, Arsen Avakov, a anunţat că întreaga poliţie a fost plasată în stare de alertă. Această măsură, alături de încercuirea cartierului Parlamentului, la Simferopol, de către forţele de ordine, este menită să evite „o baie de sânge în rândul populaţiei civile” şi „evoluţia situaţiei către confruntări armate”, a declarat Avakov, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
Crimeea a aparţinut mai întâi Rusiei, în cadrul fostei Uniuni Sovietice, iar în 1954 a fost ataşată Ucrainei. Ea continuă să găzduiască Flota rusă la Marea Neagră în cartiere istorice din oraşul portuar Sevastopol. Proruşii reclamă organizarea unui referendum cu privire la statutul Crimeei, în sudul Ucrainei, afectată de tensiuni separatiste care s-au intensificat după destituirea fostului președinte ucrainean, Viktor Ianukovici, săptămâna trecută.
Miercuri au avut loc o serie de confruntări violente între manifestanţi proruşi şi susţinători ai noilor autorităţi ucrainene la Simferopol, în contextul în care preşedintele Parlamentului local excludea orice dezbatere asupra unei eventuale secesiuni. Peste 5.000 de persoane s-au adunat în faţa sediului Parlamentului Crimeei, tătarii pe de o parte, cei mai numeroşi, iar proruşii pe de altă parte, potrivit unui jurnalist AFP.
Corpul unui bărbat, aparent mort în urma unei crize cardiace şi care nu prezenta urme de violenţă, a fost găsit în apropiere de sediul Parlamentului, în urma acestor confruntări.
Foto: Reuters
Citiți principiile noastre de moderare aici!