Avantajul opozantului tinde, însă, să scadă pe măsura numărării voturilor: era de 9,33% puncte procentuale după numărarea buletinelor din 21% din secţii, apoi la 4,88% după 52% din secţii.
Însă diferenţa ar urma să se păstreze, potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne. Exit-pollurile date publicităţii duminică seara de trei institute independente îl creditează pe Ianukovici cu un avans de 3,2% – 4,6%, ceea ce i-a permis să revendice victoria.
“Salut toată lumea pentru victorie”, a declarat Ianukovici duminică seara.
În aceste condiţii, opozantul, popular în estul şi sudul ţării, rusofile, dar nu foarte apreciat în vestul rusofob, şi-a luat angajamentul să acţioneze pentru a câştiga încrederea tuturor ucrainenilor, inclusiv a celor care au votat pentru rivala sa.
Timoşenko a susţinut că nu au fost făcute cărţile după publicarea sondajelor. “Atât timp cât ultimul buletin nu a fost înregistrat, este imposibil de a vorbi de orice rezultat”, a spus ea duminică seara, cerând echipei sale să urmărească numărarea sufragiilor.
Cu puţin timp înainte, consilierul său, Oleksandr Turcinov, a vorbit de “fraude masive”, în favoarea taberei adverse.
Iulia Timoşenko a ameninţat deja cu o nouă Revoluţie Portocalie în caz de fraude, dar, potrivit lui Turcinov, manifestaţiile nu vor fi organizate înainte de anunţarea rezultatelor oficiale ale scrutinului.
Şi echipa lui Ianukovici s-a declarat pregătită să organizeze manifestaţii masive pentru a “apăra victoria” prorusului, dar nu a precizat deocamdată dacă luni dimineaţă vor avea loc proteste la Kiev.
Dacă victoria sa se confirmă, Viktor Ianukovici, în vârstă de 59 de ani, a cărui victorie la alegerile din 2004 a fost anulată sub presiunea Revoluţiei Portocalii, care a denunţat fraude electorale, îşi va lua revanşa în faţa adversarilor săi.
În noiembrie 2004, sute de mii de manifestanţi au ieşit în stradă pentru a contesta victoria sa la prezidenţiale şi a obţinut un al treilea tur de scrutin, câştigat de prooccidentalul Viktor Iuşcenko.
Acesta din urmă a fost eliminat din cursă anul acesta încă din primul tur de scutin, după un mandat marcat de numeroase crize politice.
Iulia Timoşenko, simbol al Revoluţiei Portocalii, speră să reunească tabăra prooccidentală. Însă ea a promis, la fel ca rivalul său, să îmbunătăţească relaţiile cu Moscova, care au fost tensionate sub conducerea lui Iuşcenko, spre nemulţumirea Europei, afectată de mai multe crize ale gazului între cele două ţări.
Şi Ianukovici este suspectat de electoratul naţionalist că vrea să privilegieze Moscova, chiar dacă pledează şi pentru o consolidare a cooperării economice cu Uniunea Europeană.
Rusia “va lucra cu preşedintele ales de poporul ucrainean, oricare ar fi acesta”, a subliniat noul ambasador rus în Ucraina, Mihail Zurabov, care a vizitat duminică sediile de campanie ale celor doi candidaţi.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!