Acum sunteți în orașul luminilor, iar câteva ore mai târziu vă delectați cu briza Mediteranei într-un mic port italian. Există câteva modalități de a folosi acest mijloc de transport la adevărata sa valoare, în funcție de traseul ales – de la un pass valabil în mai multe țări la biletele cumpărate pentru fiecare destinație în parte.
Tipurile de pass
Există mai multe feluri de abonamente pentru trenurile europene pe care le puteți achiziționa. Probabil ați auzit deja despre Eurail cu ale sale Global Pass, Select Pass, Regional Pass și One Country Pass. Abonamentul Global vă permite să călătoriți în mod continuu în 24 de țări din Europa (mai puțin în Marea Britanie și Polonia, trenul Eurostar între Paris/ Bruxelles și Londra, sau trenurile de noapte din Paris spre Italia). Puteți achiziționa abonamente continue pentru 15 sau 21 de zile, pentru una, două sau trei luni, ori o versiune flexibilă care este valabilă pentru 10 sau 15 zile de călătorie într-o perioadă de două luni.
Cu un abonament Select puteți alege patru țări învecinate cu statul de unde ați achiziționat abonamentul, unele dintre ele fiind grupate, precum Belgia, Olanda și Luxemburg (Benelux) și sunt considerate o singură țară. Astfel, cu acest abonament puteți călători timp de cinci, șase, opt sau zece zile într-o perioadă de două luni.
Abonamentul Regional poate fi de mai multe feluri și oferă posibilitatea de a călătorii pe rute populare precum cele care leagă Franța de Italia, statele Benelux de Germania, Franța și Spania. Puteți achiziționa un abonament valabil între patru și zece zile care poate fi utilizat într-o perioadă de două luni.
De asemenea, există pass-uri pentru o singură țară (One Country) pentru a călători într-o singură țară precum Austria, Bulgaria, Croația, Danemarca, Finlanda, Grecia, Irlanda, Italia, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania sau Suedia.
Prima sau a doua clasă
Trenurile europene oferă posibilitatea de a călătorii în vagoane de clasa întâi sau a doua. În general, clasa întâi are scaune mai largi, culoare mai late și aer condiționat. Cei care călătoresc în interese de serviciu sau cei care doresc să adoarmă pe timpul drumului aleg, de obicei, clasa întâi. Biletele pentru clasa a doua costă, de cele mai multe ori, și o treime din prețul unui bilet la clasa întâi și oferă condiții confortabile, deși, de multe ori aceste vagoane sunt mai aglomerate. Multe abonamente nu oferă posibilitatea persoanelor peste 26 de ani să achiziționeze bilete la clasa a doua, în timp ce oricine sub această vârstă poate alege clasa la care vrea să călătorească.
Cât este de important să vă rezervați un loc
Pentru multe rute populare precum trenul Eurostar dintre Londra și Paris sau Bruxelles este obligatoriu să vă rezervați din timp un loc. Același lucru este valabil și pentru majoritatea trenurilor de mare viteză. În rest, trenurile europene nu necesită să vă faceți rezervare din timp. O astfel de rezervare poate fi gratis, câțiva euro, dar pentru unele trenuri doar rezervarea poate atinge suma de 30 de euro. Aceste rezervări pot fi făcute fie online, fie la orice ghișeu din principalele gări din Europa.
Ce este mai avantajos, un abonament sau biletele?
Dacă nu ați mai călătorit cu trenul prin Europe aveți de procesat o mulțime de informații. Poate fi greu de decis dacă este mai avantajos să achiziționați un singur abonament sau o serie de bilete pentru fiecare călătorie. În general un abonament este mai util pentru excursiile lungi, dar o parte dintre țările europene nu au o infrastructură foarte bogată. De exemplu, dacă plănuiți să vizitați Irlanda sau Grecia cu trenul, un abonament va fi de prisos, deoarece, cel mai probabil, nu veți ajunge la toate destinațiile cu acest mod de transport.
Citiți principiile noastre de moderare aici!