Potrivit Reuters, peste 300 de cazuri au fost confirmate, febra hemoragică ucigând deja 198 de persoane în provinciile North Kivu și Ituri. În aceste zone, intervenția personalului medical a fost îngreunată de atacurile armate și rezistența opusă de către locuitori, ceea ce a dus la un număr sporit de decese.
De-a lungul timpului, din 1976 – anul în care a fost descoperit virusul Ebola, în Congo au existat 10 astfel de epidemii, însă cea actuală este considerată ca fiind cea mai gravă.
Directorul Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că principalele probleme sunt reprezentate de securitate și neîncrederea oamenilor.
”Atunci când are loc un atac, întreaga operațiune este blocată. Așa că amânăm intervenția. Iar atunci când intervenția este amânată, virusul ne-o ia înainte în două feluri: pierdem numărul cazurilor și istoricul vaccinărilor […] și apar noi cazuri, generate de imposibilitatea vaccinării oamenilor”, a declarat acesta.
În plus, conform previziunilor OMS, cazurile vor continua să se înmulțească dacă nu vor fi luate măsuri urgente.
Ebola este o boală rară și mortală în majoritatea cazurilor, care afectează oamenii și primatele (maimuțe, cimpanzei, gorile). În 2014-2015, o epidemie de Ebola a afectat întreg continentul African, ucigând peste 10.000 de persoane. În 2016 s-a constatat oficial sfârșitul epidemiei, însă focare de infecție, precum cel din Congo, continuă să existe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!