“Informaţiile de care dispune Agenţia (…) fac să crească îngrijorarea cu privire la existenţa potenţială a unor activităţi secrete ale Iranului, trecute sau prezente, legate de dezvoltarea unei încărcături nucleare pentru o rachetă”, a spus noul director general al agenţiei ONU, japonezul Yukiya Amano, în primul său raport adresat Consiliului Guvernatorilor AIEA.
Agenţia spune pentru prima dată că este îngrijorată de activităţile în curs ale Iranului, în timp ce în precedentele rapoarte nu se luau în considerare decât activităţile trecute.
Pe de altă parte, raportul confirmă că Teheranul a început într-adevăr să-şi îmbogăţească uraniul la un nivel ridicat, de 19,8%, în uzina sa de la Natanz, între 9 şi 11 februarie. Până acum Teheranul nu-şi îmbogăţea uraniul decât până la 3,5%, nivel suficient pentru a servi drept combustibil într-o centrală nucleară. În schimb, uraniul îmbogăţit 20% ar putea apropia Iranul de capacitatea necesară pentru a fabrica bomba nucleară pentru care este necesar, totuşi, uraniu îmbogăţit la peste 90%, potrivit experţilor.
Regimul islamic a afirmat în repetate rânduri că acest uraniu îmbogăţit 20% va servi pentru producerea de combustibil pentru reactorul de cercetare de la Teheran, unde sunt fabricaţi izotopii medicali de care Iranul are nevoie urgent.
Totuşi, acest proces de îmbogăţire a început fără să se mai aştepte sosirea inspectorilor AIEA, notează raportul. “La 10 februarie, când inspectorii AIEA au venit la centrul-pilot de îmbogăţire, ei au fost informaţi că Iranul a început deja să alimenteze din seara precedentă o cascadă de centrifuge cu UF6 (hexaflorură de uraniu)”, specifică raportul.
Iranul a transferat, de asemenea, o mare parte din stocurile sale de uraniu slab îmbogăţit, adică 1.950 de kilograme dintr-un total de 2.065 de kilograme, spre centrul de îmbogăţire a uraniului la cel mai înalt nivel, în ciuda sancţiunilor şi presiunilor din partea Consiliului de Securitate al ONU.
Potrivit raportului, “Iranul nu a dat dovadă de cooperarea necesară care ar permite agenţiei să confirme că tot materialul nuclear al Iranului este utilizat pentru activităţi paşnice”.
Într-o primă reacţie la raportul AIEA, Departamentul de Stat al Statelor Unite şi-au exprimat “îngrijorarea” faţă de cele constatate de raportul SUA.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!