Cetățenii membri ai Uniunii Europene și-au ales în perioada 23-26 mai 2019 (data organizărilor alegerilor diferind în funcție de stat) reprezentanții în Parlamentul European.
Dacă în România, comparativ cu ultimele alegeri parlamentare, respectiv ultimele alegeri europarlamentare, prezența la vot a fost una record (prezență care i-a surprins pe liderii partidelor politice, dar și pe europeni), surprize majore au existat și în alte state ale Uniunii Europene.
În Marea Britanie, Partidul Brexit – condus de Nigel Farage, unul dintre liderii mișcării Brexit – a fost triumfător în întrecerea politică. Imediat după anunțarea rezultatelor, Nigel Farage a spus că Marea Britanie ”trebuie să ia toate măsurile pentru a părăsi Uniunea Europeană, indiferent de consecințe”. Partidul Brexit a obținut peste 30% dintre voturi, ceea ce reflectă nemulțumirea oamenilor vizavi de partidele tradiționale. Deși inițial s-a stabilit că în Marea Britanie nu vor fi organizate alegeri europarlamentare, dat fiind faptul că aceasta va părăsi Uniunea Europeană, guvernul britanic alături de Consiliul European au decis că, totuși, acestea vor avea loc.
În Spania, Partidul Socialist a ieșit victorios la alegerile europarlamentare, indicând o traiectorie ascendentă pentru acesta.
În Franța, partidul LREM (La République En Marche) din care face parte președintele statului francez, Emmanuel Macron, a pierdut în fața partidului de extremă dreapta Adunarea Națională, condus de Marine Le Pen. După alegeri, aceasta a declarat că votul reflectă o ”respingere democratică” a lui Macron.
În Ungaria, conservatorii lui Orban au obținut un scor foarte bun, după ce partidul lor a obținut peste 50% dintre voturile poporului, în ciuda protestelor care au avut loc de-a lungul anului trecut. Democrații au obținut un scor de aproape trei ori mai mic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!