În weekend, craterul aproape perfect rotund s-a extins şi a înghiţit tot ce se afla la suprafaţă, inclusiv structuri şi linii de curent electric. Nu există informaţii privind decese.
Distrugerea provocată de acestă groapă se adaugă evenimentelor tragice provocate în America Centrală de furtuna tropicală Agatha, soldată cu 300 de morţi şi dispăruţi în regiune.
Ombudsmanul din Guatemala City, Sergio Morales, a confirmat informaţiile potrivit cărora locuitorii din zonă se plâng încă din 2005 de fisuri, alunecarea terenului şi huruituri. “Da, putem atesta că se plâng din 2005 şi că analizăm plângerile iniţiale”, a spus Morales. “Verificăm răspunsul iniţial al autorităţilor locale”, a adăugat el.
Într-un interviu acordat ziarului Prensa Libre, preşedintele asociaţiei de locatari Augusto Lopez Rincon, este de părere că traficul excesiv, în special al camioanelor, a provocat groapa.
De asemenea, există informaţii neconfirmate că infrastructura străzii a fost slăbită de furtuni, au spus oficialii.
Directorul pe probleme geologice al Agenţiei pentru combaterea dezastrelor din Guatemala, David Monterroso, a declarat pentru Prensa Libre că ar trebui să fie făcută o analiză în adâncime a consistenţei solului, pentru a determina câte case din apropiere de groapă sunt în pericol de a se prăbuşi.
El a precizat că, potrivit studiilor preliminare, fundul gropii este neregulat, iar conductele de apă şi de scurgere ar fi contribuit la formarea ei.
Potrivit studiilor USGS, noi gropi de acest tip au apărut recent, în urma construcţiilor sau pompării apei.
În 2007, formarea unei astfel de gropi, tot în Guatemala City, s-a soldat cu moartea a trei persoane.
În prezent, victimele primei furtuni tropicale din acest sezon al uraganelor au început să se întoarcă la locuinţele lor, din cauză că în adăposturi nu există suficientă mâncare şi suficiente paturi, a declarat un oficial din Guatemala.
Echipele de salvare scot în continuare la suprafaţă cadavre, bilanţul total al morţilor ajungând la 179 în Guatemala, Honduras şi El Salvador.
“Avem nevie de apă, scutece, mâncare şi paturi, dar în primul rând avem nevoie de mâncare; nu este nimic”, a spus Elbia Coraro, director în cadrul Agenţiei pentru combaterea dezastrelor din Guatemala. “Copiii trebuie să mânânce”, a adăugat el.
Guatemala se afla deja în stare de dezastru, după erupţia de joi a vulcanului Pacaya, soldată cu moartea a trei persoane. Cel puţin 1.800 de oameni au fost evacuaţi deja către adăposturi, iar aeroportul internaţional din capitală a fost închis.
Cenuşa vulcanică ce a acoperit străzile din oraş şi alte zone, amestecată cu apa de ploaie, a dus la înfundarea a numeroase sisteme de canalizare.
Preşedintele Alvaro Colom a declarat că pagubele provocate de Agatha sunt, probabil, mai grave decât cele cauzate de uraganele Mitch (1998) şi Stan (2005). “Ţara se confruntă cu o mare tragedie, acest atac al naturii”, a spus Colom, precizând că a cerut ajutor comunităţii internaţionale.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!