Miercuri, 5 octombrie, Parlamentul European a adoptat mai multe măsuri care să corespundă nevoilor romilor. Potrivit eurodeputaților, aceste măsuri sunt necesare pentru că romii, care reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa, se confruntă cu sărăcia și excluziunea socială. Rezoluția a fost adoptată cu 486 de voturi pentru, 109 împotrivă și 38 de abțineri.
Potrivit sondajului Uniunii Europene privind minoritățile și discriminarea, 63% dintre romi nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare, în comparație cu media UE de 12%. 80% dintre romi trăiesc sub pragul sărăciei din țara lor, și peste 40% dintre romii care au participat la sondaj au declarat că se simt discriminați.
Pentru a-i putea ajuta pe romii din UE, este necesară o direcționare mai eficientă a banilor, una care să pună accentul pe ajutarea copiilor și tinerilor romi și pe sprijinirea populației rome pentru a părăsi așezările inadecvate. Banii ar urma să vină în special prin Fondul social european Plus (FSE+), Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și planurile naționale de redresare și reziliență.
„Principalele probleme care trebuie abordate urgent sunt lipsa unor locuințe decente, inclusiv accesul la apă potabilă, electricitate, salubritate, canalizare și tratarea deșeurilor, precum și discriminarea persistentă și segregarea copiilor romi în școli. Eurodeputații subliniază, de asemenea, lipsa asistenței medicale, șomajul de lungă durată, abuzurile poliției și accesul inadecvat la justiție”, spun reprezentanții Parlamentului European.
Implicațiile pentru statele membre UE
Ce ar trebui să facă statele membre? Acestea ar urma să distribuie fonduri la nivel regional și local pentru a răspunde mai bine nevoilor imediate ale romilor care trăiesc în așezări din UE.
Eurodeputații atrag atenția că „trebuie abordate toate obstacolele, inclusiv formele directe și indirecte de discriminare, care împiedică utilizarea eficientă a fondurilor”.
Comisia Europeană ar urma să instituie un mecanism de alertă timpurie pentru a identifica posibile deturnări ale fondurilor destinate romilor.
Accent pe implicarea copiilor și tinerilor romi
„Eurodeputații solicită includerea în mod corespunzător a copiilor romi în planurile naționale privind Garanția pentru copii. Garanția pentru tineret consolidată și Erasmus Plus ar trebui utilizate pentru a promova coeziunea socială și ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor romi. De asemenea, aceștia consideră că participarea și rolul de conducere al romilor ar trebui să fie un obiectiv calitativ în cadrele strategice naționale pentru romi pentru promovarea incluziunii sociale și a participării democratice”, declară reprezentanții Parlamentului European.
Trimite articolul
XDar bani pentru probleme cu care ne confruntam noi, ne-rromii, din cauza romilor, pe cand? Din cate stiu, ne-rromii cu palate si masini scumpe sunt mai putini decat rromii. Traim in rromania si asta ne ocupa tot timpul…
-
Asta la Pastele cailor,ca nu primesc ONG- urile fonduri sa ne faca noua vreun bine. Noi muncim ca prostii si suntem supusi legilor statului iar minoritatea care ne- a furat si numele isi face palate si cerseste in continuare
Iar si iar fonduri pentru minoritati. Bani luati din taxele celor care muncesc. Realitatea este ca unele culturi stau cu mana intinsa sa primeasca sau sa fure in timp ce populatia gazda se chinuie sa ii duca in spate.
Toate bune și frumoase, nu neg că există multa sărăcie in rândul lor, că și în al celorlalți locuitori ai țării, dar pe când îi va întreba cineva de sănătate pe cei înstăriți, ce au împânzit zona de vest. Am dubii serioase că pot justifica respectivele averi. Dar probabil s ar considera discriminare o asemenea abordare.
Problema romilor e ca lor le place in marea lor majoritate asa cum sant , adica sa li se dea bani dar sa nu li se puna conditii !!!