Potrivit jurnalistului, câteva sute de persoane au luat cu asalt sediul poliției din localitatea Gorlivka, aruncând cu pietre şi incendiind birouri. Poliţişti, unii purtând căşti de protecţie şi scuturi, au încercat să le opună rezistenţă, dar au cedat în faţa hotărârii manifestanţilor.
Orașul Gorlivka are aproximativ 25.000 de locuitori.
Acesta nu este singurul incident de acest gen. În ultimele trei zile insurgenţi proruşi, unii înarmaţi, au preluat, controlul asupra unor clădiri publice în mai multe oraşe din estul rusofon al Ucrainei.
Aceste violențe au provocat reacții din partea unor lideri europeni, iar ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a anunțat lansarea unei operațiuni „antiteroriste” în oraşul ucrainean Slaviansk împotriva militanţilor proruşi care ocupă sedii ale serviciilor de securitate.
Preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi premierul Marii Britanii, David Cameron, au condamnat cu fermitate, luni, violenţele produse în ultimele zile în Ucraina.
„Francois Hollande şi David Cameron au condamnat cu fermitate violenţele produse în regiune şi au lansat un apel la dialog, pentru se permite găsirea rapidă a unei soluţii la criză”, a comunicat Preşedinţia Franţei.
Hollande şi Cameron au exprimat susţinere pentru Guvernul Ucrainei şi pentru reformele aşteptate de populaţie în vederea organizării referendumului din 25 mai.
La rândul său, guvernul german a apreciat luni că există „numeroase semne” ale susţinerii de către Moscova a unor grupări înarmate din Ucraina.
„Există numeroase semne că în estul Ucrainei grupări înarmate active primesc susţinerea Rusiei. (…) Considerăm că Rusia are o responsabilitate deosebită în evitarea unei noi escaladări şi în stabilizarea situaţiei din Ucraina”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Guvernului german, Christiane Wirtz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!