”Conform datelor existente la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, rezultă că firma Alro Slatina nu are, în prezent, personal delegat sau detaşat în statul Sierra Leone.Compania Alro şi-a rechemat angajaţii români din statul Sierra Leone. Datele actuale indică posibila prezenţă a 6 cetăţeni români în Sierra Leone, care şi-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe verifică situaţia celor 5 persoane, respectiv dacă acestea se mai află la momentul actual pe teritoriul Sierra Leone, urmând a fi luate măsurile ce se impun, conform solicitărilor cetăţenilor români”, anunţă MAE.
”Din luna august nu mai este niciun angajat activ delegat în Sierra Leone. Pentru singurii cinci români angajaţi temporar ai societăţii care operează mina (Sierra Mineral Holdings 1 Ltd sau SMHL), s-a luat decizia suspendării contractelor acestora, la cererea lor, ei aflându-se, în acest moment, pe teritoriul Sierra Leone”, a transmis Alro SA, într-un comunicat dat publicităţii vineri.
Compania mai anunță și că a luat toate măsurile necesare pentru protejarea angajaţilor săi, rechemându-i pe aceștia în țară.
”În prezent, operaţiunile miniere ale companiei sunt supravegheate cu personal local. Nu s-a înregistrat niciun caz de contagiune şi niciun deces printre angajaţii români din cauza virusului Ebola. De asemenea, de la debutul epidemiei, SMHL a fost şi este implicată activ în combaterea Ebola prin planuri de măsuri şi donaţii către comunităţile locale”, mai transmite Alro SA.
Alro a decis încă din luna iulie să înceapă repatrierea personalului român din Sierra Leone, ca urmare a răspândirii virusului Ebola în regiunile din apropierea operaţiunilor sale locale. Compania mai menționează că în rândul expaţilor săi, care au lucrat efectiv în Sierra Leone, nu s-au înregistrat până în prezent cazuri de infectare cu virusul Ebola.
Maximum 20 de expaţi români s-au aflat în Sierra Leone, în perioadele în care activitatea a fost la capacitate maximă, mai transmit reprezentanții Alro.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că monitorizează cu prioritate situația din cele mai afectate state africane afectate în prezent de epidemie, în special Guineea Conakry, Sierra Leone, Liberia, Nigeria. Totodată MAE continuă să îşi coordoneze demersurile la nivel internaţional pentru combaterea răspândirii Ebola, protejarea propriilor cetăţeni şi acordarea de sprijin umanitar regiunilor afectate de epidemie.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a solicitat anterior misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare române din străinătate să transmită cu maximă orice informaţii obţinute din surse credibile legate de deplasarea către România a unor persoane care s-au aflat recent pe teritoriul statelor africane în cauză. Aceste informații vor fi puse la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de autorităţi cu competenţe specifice în domeniu.
MAE mai transmite că, având în vedere alerta instituită la nivel internaţional de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cu privire la epidemia de Ebola, a dispus o serie de măsuri ce vizează, în principal, furnizarea de informaţii în sprijinul cetăţenilor români cu privire la riscurile pe care le presupun călătoriile în zonele afectate, cât şi evaluarea riscului pe care îl pot reprezenta anumiţi cetăţeni terţi care solicită vize de intrare în România şi care provin din zona de risc sau au călătorit în această regiune în ultimele 21 de zile anterioare momentului solicitării vizei române.
Pentru pentru străinii supuşi obligativităţii vizei de intrare în România, care au reşedinţa în Guineea, Liberia, Sierra Leone şi Nigeria a fost introdusă măsura acceptării dosarelor de solicitare a vizelor, exclusiv online, prin intermediul portalului pentru facilitarea solicitării vizelor eViza, în scopul reducerii contactului direct cu solicitanţii de vize din regiunea de risc. Astfel misiunile diplomatice şi oficiile consulare române au posibilitatea de a stabili data la care persoanele care solicită viza se pot prezenta la ghişeu.
Pentru solicitările de vize formulate de către cetăţenii terţi originari din zona de risc sau care au călătorit în această regiune în ultimele 21 de zile anterioare momentului solicitării, între misiunile diplomatice şi oficiile consulare române, Centrala MAE, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (MAI-DSU) se desfăşoară un proces de consultare, cu furnizarea de informaţii specifice.
Dacă un anumit solicitant de viză corespunde profilului unui cetăţean terţ ce ar putea reprezenta un risc la adresa sănătăţii publice, solicitarea de viză a acestuia poate fi respinsă în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare.
Totodată MAE mai precizează că va acorda un ajutor financiar către Fondul pentru combaterea Ebola (Ebola Response Multi-Partner Trust Fund) care a fost lansat de ONU la 23 septembrie 2014, ca reacţie la apariţia epidemiei de Ebola.
În plus, MAE a desemnat un reprezentant care să facă parte din Comitetul Naţional Ebola, care a fost format prin Hotărârea nr.3 din data de 8 octombrie 2014 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
MAE mai menţionează că a actualizat şi actualizează în continuare pagina oficială de internet, care conţine informaţii utile privind regimul de călătorie şi situaţia de securitate din diferite ţări ale lumii, dar şi referitoare la asistenţa consulară care poate fi acordată cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite în străinătate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!