Urnele s-au deschis la ora 07.00 şi se vor închide la ora 21.00, urmând ca primele rezultate să fie anunţate de Comisia Electorală Centrală la ora 23.00.
Cei 3,2 milioane de alegători pot vota în una dintre cele 2.073 de secţii de votare, dintre care 95 se află în străinătate. Cetăţenii moldoveni pot vota în baza buletinului de identitate, indiferent dacă este sau nu valabil, a actului de identitate provizoriu, precum şi a legitimaţiei de serviciu pentru militarii în termen. Alegătorii din străinătate îşi vor putea exprima dreptul la vot cu paşaportul sau livretul de marinar, dar nu înainte de a semna o declaraţie pe proprie răspundere.
Alegerile parlamentare din Republica Moldova, în urma cărora vor fi desemnaţi 101 deputaţi pentru un mandat de patru ani, se desfăşoară în baza scrutinului proporţional, pe liste. Numărul participanţilor era, miercuri, de 20 de partide şi coaliţii şi patru candidaţi independenţi, dar o decizie a Curţii de Apel din Chişinău, confirmată de Curtea Supremă de Justiţie, a exclus în ultimul moment din cursa electorală Partidul Patria al lui Renato Usatîi, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale. Aceasta din urmă a acuzat formaţiunea că a primit bani din străinătate.
Potrivit presei din Chișinău, scrutinul este monitorizat de circa 4.000 de observatori naţionali şi internaţionali. Observatorii internaţionali vor prezenta declaraţia preliminară post-electorală în cadrul unei conferinţe de presă luni, la ora 15.00. Misiunea internaţională de observare a alegerilor cuprinde aproximativ 420 de observatori din 43 de ţări.
O noutate a acestui scrutin este registrul electronic, implementat pentru prima dată în Republica Moldova. Astfel, alegătorii care vor încerca să voteze de mai multe ori vor putea fi identificaţi imediat. În cazul în care vor exista tentative de a vota repetat, sistemul electronic va da un semnal de alarmă, iar operatorul va anunţa poliţia.
Încă de la ora 12 observatorii naţionali au anunţat primele nereguli în desfăşurarea procesului electoral, în timp ce misiunea internaţională de monitorizare a OSCE a precizat că scrutinul se desfăşoară fără probleme. Potrivit reprezentantului Promo-LEX, Pavel Postică, 26 de secţii de votare din Republica Moldova s-au deschis cu o întârziere de până la 55 de minute, în timp ce o secţie din Chişinău s-a deschis cu cinci minute mai devreme. Asociaţia are câte un observator în majoritatea secţiilor de votare.
De asemenea, forţele speciale ruse au fost mobilizate duminică în apropierea ambasadei Republicii Moldova la Moscova, pentru a asigura ordinea publică, în condiţiile în care numeroşi cetăţeni moldoveni stau la coadă pentru a putea vota.
Aproape 21 la sută dintre alegători au votat până la ora 12.30, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan. Potrivit CEC, 587.930 de cetăţeni (20,98 la sută) şi-au exprimat opţiunea de vot până la ora 12.30. Pe listele suplimentare au votat 25.725 de alegători.
Cei mai activi votanţi au fost la Şoldăneşti -29.34% şi Rezina – 29,01%, iar cea mai mică rată de participare a fost înregistrată în raionul Cantemir – 12,97%. În municipiul Chişinău au votat 110.102 alegători (17,78%), în municipiul Bălţi au votat 19.761 alegători (18,73%), iar în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia – 24.280 alegători (18,68 %).
UPDATE. Până la ora 18.30, 51,2 la sută dintre alegătorii din Republica Moldova și-au exprimat votul, adică aproximativ 1,4 milioane de persoane.
Potrivit, Jurnalului de Chișinău, alegătorii moldoveni din Corjova, raionul Dubăsari, au fost nevoiţi să voteze în satul vecin, pentru că miliţia transnistreană a împiedicat deschiderea unei secţii de votare în localitatea lor. Echipe ale miliţiei separatiste, mobilizate în localitate, i-au intimidat pe cei care voiau să participe la alegeri, în condiţiile în care în localitatea Corjova sunt aproximativ 4.000 de persoane cu drept de vot.
UPDATE 2. Secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au închis. Potrivit rezultatelor parțiale, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova este pe primul loc.
Conform Comisiei Electorale Centrale, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a obţinut 23,8% din voturi la alegerile parlamentare din Republica Moldova, la numărarea a 28,85% din buletinele de vot.
Cele aproximativ 2.000 de secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au închis duminică, la ora locală 21.00. Concomitent, procesul electoral s-a încheiat în România şi în Ucraina.
Ambasadorul Republicii Moldova, Iurie Reniţă, a declarat pentru Mediafax, că la cele 11 secţii de votare au votat peste 10.000 de cetăţeni moldoveni, nefiind necesară prelungirea programului de vot la nicio secţie.
Potrivit presei ruse, sute de moldoveni au scandat „Lăsaţi-ne să votăm!”, cerând prelungirea programului de votare după ora locală 21, la ambasada Republicii Moldova din Moscova.
„A fost luată decizia de a nu prelungi programul secţiei de votare de la ambasadă, deoarece toate cele 3.000 de buletine de vot au fost utilizate”, a declarat președintele biroului electoral din Moscova, Anatol Patraşcu.
Forţele de ordine ruse încearcă să disperseze mulţimea adunată în fața ambasadei din Moscova.
De asemenea, programul de votare în oraşul Ramenskoe, din suburbia Moscovei, a fost prelungit.
Pe teritoriul Rusiei au fost deschise în total 5 secţii de votare, dintre care două la Moscova şi trei la Sankt-Petersburg, Soci şi Novosibirsk. Mii de moldoveni au stat la coadă pentru a putea vota în cadrul scrutinului parlamentar la secţia de votare deschisă la ambasada Republicii Moldova din Moscova.
Articole pe aceeași temă:
O noua runda de alegeri: basarabenii ies la vot la Timisoara
Foto: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!