Numeroşi trecători s-au strâns în jurul acestor piese, desfăşurate pe 1,5 kilometri, urmărind traseul Zidului în centrul istoric al capitalei germane.
“Este într-adevăr foarte frumos, este o idee formidabilă”, spune cu entuziasm Barbara Graff, în vârstă de 74 de ani, care face poze unor piese de domino. Acestea au înălţimea de 2,5 metri, sunt colorate şi fiecare este împodobită cu motive diferite.
“9 noiembrie 1989? Bineînţeles că îmi aduc aminte”, spune femeia, care şi-a petrecut toată viaţa în Berlinul de Vest. “În seara aceea am mers pe Ku damm (arteră comercială importantă din Berlinul de Vest – n.red.) şi le-am împărţit bani oamenilor din Est care soseau în masă”, adaugă ea.
Jörg Schmidt, în vârstă de 45 de ani, admiră “diversitatea şi forţa expresivă” a pieselor, care au fost decorate de artişti, de institute culturale, dar şi de copii şi adolescenţi din şcolile din Berlin. “Acest lucru dovedeşte că oamenii s-au gândit la ce înseamnă această reunificare, ceea ce este foarte bine, pentru că în prezent tinerii nu ştiu adesea nimic despre asta”, adaugă acest funcţionar, care a crescut în fosta Germanie de Est.
Mulţi dintre curioşii întrebaţi de AFP au spus că intenţionează să rămână acasă luni seara, de teamă că mulţimea va fi prea numeroasă, iar starea vremii nu se anunţă bună.
Premierul britanic Gordon Brown, preşedintele rus Dmitri Medvedev şi cel francez Nicolas Sarkozy, precum şi secretarul de stat american Hillary Clinton se numără printre invitaţii de la ceremoniile oficiale.
Pe lângă dărâmarea dominourilor, programul prevede un foc de artificii, concerte şi formarea unui lanţ uman care va reuni mii de germani şi străini de-a lungul fostului traseu al Zidului.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!