Normele stabilesc standarde minime privind concediul de paternitate, concediul pentru creşterea copilului şi concediul de îngrijitor, precum şi drepturi suplimentare, cum ar fi dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, care vor ajuta persoanele în cauză să îşi continue atât cariera, cât şi viaţa de familie fără a sacrifica una dintre acestea în favoarea celeilalte.
Potrivit Comisiei Europene, noile drepturi au fost obţinute în cadrul Pilonului european al drepturilor sociale, iar introducerea lor este un pas esențial către construirea unei Uniuni a egalităţii. Directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată urmăreşte să sporească participarea femeilor pe piaţa forţei de muncă şi utilizarea concediilor din motive familiale şi a formulelor flexibile de lucru.
În cadrul UE, rata de ocupare în rândul femeilor este cu 10,8% mai mică decât cea din rândul bărbaților.
Mai mult, doar 6% dintre femeile cu responsabilități familiale lucrează, comparativ cu 81% dintre bărbaţii cu aceleaşi responsabilităţi. Directiva le oferă lucrătorilor perioade de concediu pentru a se ocupa de membrii familiei care au nevoie de sprijin şi garantează, în general, că părinţii şi îngrijitorii îşi pot concilia viaţa profesională cu cea de familie.
Până marţi, 2 august, statele membre au avut obligaţia de a transpune directiva în legislaţia naţională. Ulterior, Comisia va evalua exhaustivitatea şi conformitatea măsurilor naţionale notificate de fiecare stat membru şi va lua măsuri dacă este necesar.
Câteva din elementele esențiale prevăzute în directiva UE se găsesc AICI.
Trimite articolul
Xadevarul e ca am evoluat mult ca societate de pe vremea cand era suficient un salariu pentru a intretine o familie. Acum nu sunt de ajuns nici doua… Pentru cine are rabdare sa citeasca link-ul din articol, va avea niste surprize… alta magarie si directiva asta, un ambalaj frumos iar in el, exploatarea omului de catre om, si evident, in comunism era invers.
-
Da, clar era mai bine in comunism cu 3 luni de concediu pentru îngrijire copil…de aia ești tu așa educat ::))
Angajatorul ar trebui să aibă posibilitatea de a accepta sau de a refuza o astfel de cerere de concediu pentru creșterea copilului în alte formule decât pe bază de normă întreagă.
să țină seama de faptul că efectuarea concediului pentru creșterea copilului presupune deseori o pierdere de venit pentru familie și că persoana care reprezintă prima sursă de venit a familiei va putea să facă uz de dreptul său la concediu pentru creșterea copilului numai dacă respectivul concediu este suficient de bine remunerat pentru a permite un standard de viață decent.
Angajatorul ar trebui să aibă posibilitatea de a decide dacă acceptă sau dacă refuză solicitarea unui lucrător privind formulele flexibile de lucru.
nici sinistra “C”urcan nu ar fi venit cu asa idei crete.
flexibili, fiti flexibili, bruxellesul va vrea binele. Il lasati sa vi-l ia?
mai multa nemunca. mai multe obligatii pentru angajatori sa plateasca NEMUNCA.
-
ma tu ai citit doar titlul, recunoaste 🤣 In nici un caz n-ai cotit “elementele esentiale” din link. “antreprenor”? sau doar spalat pe circumvolutiuni de propaganda?
-
Gogule… concediul de ingrijire copil este platit de catre Stat, nu de catre angajator….asa ca fapt divers stii diferenta intre concediu prenatal si concediul de ingrijire copil? Ahh nu?! Atunci parerea ta este total neimportanta.
Distrugerea sistematica a lumii continua.Un angajator care are 6 salariati dintre care 5 cu copil mic,va da faliment urgent .
Felicitari .
Ce va mai place rahatul de Bruxelles ambalat in staniol….
-
Nici tu n-ai citit, este? ia vezi partea aia cu IMM-urile, ce zice? Mai mereti ma cu afacerile voastre de 2 lei, ori invatati sa fiti antreprenori pe bune, ori faceti-va singuri treaba, fara a profita de niste amarati pe care-i platiti cu salariul minim, mai la negru mai la gri, nu le platiti contributiile, formare profesionala zero absolut, evaziune cat cuprinde, in timp ce va luati pe firma chestii in interes personal, scoateti bani din firma ca de ce sa o capitalizati, capitalismul se face fara capital la romanica, si vreti sa va luati te miri ce masini si viloace de neam prost.
12% din toate firmele din romania sunt bancabile, atat! Restul? “antreprenori” de 2 lei care scot profitul din firma si se plang ca statul e rau si nenorocitii nu vor sa hamaleasca gratis. In ce tara capitalista se mai intampla asta? cum sa fie antreprenorul roman de vina, nu-i, el e mega antreprenor, stie tot, pe principiul sa fac bani multi repede fara sa-mi dezvolt firma, dand salarii cat mai mici si facand invarteli prin contabilitate, de ce sa nu fur statul si angajatul, ce el nu ma fura?”
Iar un antreprenor care are 5 din 6 salariati cu copil mic, sa faca bine sa angajeze si de varsta 2a sau 3a, nu sa lucre’ numa cu tinerei care accepta sa lucre mult pe nimic fiindc anici nu prea stiu mare lucru.
Un adevar tot ai zis, bruxelles-ul a luat-o razna.-
Probabil vorbesti din spatele unor multinationale. Program flexibil care incepe cu o cafeluta, sedinte, conferinte, apoi o pauza de pranz bine meritata. Masina de servici. Casa la Dumbravita. Doare in basca cat ia statul, netul sa fie cat mai mare, buzunarul plin. IMM, da, mor incet pentru ca directivele europene te obliga ba sa ai responsabil pentru deseuri, ofiter GDPR, analiza de risc, SSM si cate iti mai trebuie ca sa poti functiona. Oricum o sa dicteze aia mari, iar magazinele mici, imm o sa moara incet, dar sigur.
-
hodoronc tronc ai dat-o cu multinationalale,
stai ca-ti sar corporatistii in cap sa-ti explice ce si cum cat lucra ei de mult si cat de stresati si de competenti sunt. bleah. Pune mana si citeste link ul ala sa vezi prevederile pentru IMM. Cat despre magazinele mici, mai aprovizionati-va si de la cei care sunt obligati sa arunce pe camp, si de la producatori locali de diverse, ca sa functionezi doar pe baza de “vand cu 20 bani mai scump decat in engross de unde iau” cu salariati prost platiti care nu respecta clientul, sigur nu faci mare branza. Repet, pentru toti micii antreprenori care au impresia ca afacerea se face pe baza de salarii mici si plata la gri: ia angajati-va familia! uite mura-n gura, ca ce usor e sa ne dam cu parerea si sa ne plangem, noi “antreprenorii” de salarii mici si munca la negru, abuzatorii de saraci fara scoala, ce le trebuie lor SSM, sa lucre da-i … de lenesi:
“statele membre sunt invitate să evalueze temeinic impactul dispozițiilor lor de punere în aplicare asupra IMM-urilor, pentru a asigura un tratament egal al tuturor lucrătorilor, faptul că IMM-urile nu sunt afectate în mod disproporționat de aceste dispoziții, punând un accent deosebit pe microîntreprinderi, și faptul că se evită orice sarcini administrative inutile.” Antreprenoriatul nu e pentru oricine, poate va angajati si castigati mai mult! poate chiar la un IMM, un mic magazin? nu? de ce nu, sunt micii antreprenori praf la managementul unei afaceri si dau salarii de toata jena? sau de ce nu? -
Dar ce va retine sa va angajati la o multinationala? Sau la bugetari undeva (in politie, in invatamant, in sanatate, la fisc etc)? o cafeluta, o pauza, inca o pauza, inca o cafeluta, salariu mare munca putina…
fir-ar mama ei de capra si de gardul peste care ne dam cu parerea.
-
-
Bla bla bla, nimic concret. Mai ales la nivelul României unde sclavagismul, conservatorismul și comunismul sunt in floare!
Cel mai nou exemplu este omorârea part-time ului prin taxele de minim 8 ore pe care le-au impus.
Dincolo pandemia a forțat sistemul online și mulți angajați și angajatori și-au dat seama că e fezabil și e mai bine.
La noi pandemia era o șansă de digitalizare și online. Comuniști fiind noi vrem program 8-16 și condica de semnat! Puteam sa avem poate peste 1 milion de bugetari care puteau sta acasă și restul milioanelor scăpau de dosarul cu șină și plimbatul pe la ghișee.
Dar nu se vrea asta nici de o parte, nici de cealaltă. Cu cine mai bei cafeluță și stai la taclale acasă??? Cu cine te mai certi la ghișeu?? Cu cine te mai plângi la coada???
Și dacă statul reglementa online-ul pentru instituții se pliau și privații și astfel rămâneau milioane de oameni acasă cu familia și ajută implicit și la creșterea și educarea copiilor!
-
Nü e omorarea part time-ülüi ci a müncii la negrü/gri. Stii exceptiile din ordonanta, saü repeti niste clisee aüzite la radiosantbori in media aservita “de dreapta”? Si sa nü-mi vii cü exemplül femeii de serviciü care chipürile ar trai din banii de pe 2 ore, ca ma faci sa rad. Cine nü e in stare sa plateasca contribütii la salariül minim, nü are ce sa caüte in antreprenoriat. Sa-si angajeze familia daca tine neaparat sa foloseasca münca la negrü, iar la pensie… sa se descürce, ca ei is antreprenori. scarba infinita ce-mi faceti, nü v-ar fi rüsine, hotilor.
Timisorean? bravo, ai realizat ceva. A fost greu cred, ai depus mult efort sa fii timisorean, e un merit cred ca… singurul probabil la cum gandesti.