Venirea a doi guru din mişcarea Shri Guru Ravidas Sabha la templul din strada Pelzgasse, în arondismentul 15 al Vienei, a foast elementul care a declanşat ostilităţile. Cei doi, Sant Niranjan Dass, în vârstă de 66 de ani, şi Sant Rama Nand, în vârstă de 56 de ani, veniseră special din India, de unde este originar cultul sikh.
În jurul orei 14.30 ora României, în timpul predicii, şase bărbaţi cu turbane în galbene şi albastru şi cu bărbi au trecut la atac, potrivit unui martor. “Şase persoane nu erau de acord. Unul a scos o armă de foc, ceilalţi cuţite“, a explicat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Viena, Michael Takacs.
Confruntarea a continuat, în timp ce majoritatea celor 200 de persoane care se aflau la templu au plecat. S-au tras mai multe focuri de armă, dar credincioşţii au reuşit în cele din urmă să îi imobilizeze pe agresori, pentru ca apoi să îşi verse furia asupra lor.
“Eram afară când s-a întâmplat şi nu am auzit decât focurile de armă. Unchiul meu a fost rănit de o lovitură de cuţit (…) Altcineva a fost rănit la ochi“, a povestit un martor de 21 de ani.
Cei doi guru vizaţi au fost răniţi de gloanţe, spitalizaţi în stare foarte gravă şi operaţi duminică seară. Unul dintre ei, Sant Rama Nand, a murit după operaţie. Celălalt era în stare stabilă duminică seară.
Patru dintre cei şase agresori, arestaţi fără dificultăţi graţie intervenţiei credincioşilor, se numără printre răniţi. Doi dintre ei erau între viaţă şi moarte duminică seară, având răni de gloanţe la cap. Răniţii, toţi bărbaţi, fuseseră evacuaţi cu elicopterul spre cinci spitale.
Incidentul ar fi pornit de la dispută între diferite temple din Viena, potrivit lui Kumar Balvinder, vicepreşedintele templului din Pelzgasse, citat de agenţia de presă APA. Mişcarea căreia îi aparţine acest templu nu recunoaşte sistemul de castă, încă popular printre unii sikh.
Kumar Balvinder a anunţat că a fost avertizat de liderul unui alt templu vienez de eventuale violenţe cu ocazia vizitei celor doi guru. Potrivit lui, poliţia din Viena a fost informată despre această ameninţare. Şeful templului acuzat a negat însă că ar avea vreo legătură cu violenţele.
Comunitatea Sikh, ai cărei bărbaţi poartă în mod tradiţionat turban şi un pumnal la brâu, revendică 10.000 de membri în Austria şi 25 de milioane în lume, majoritatea în nordul Indiei. Oficial, în Austria trăiesc 2.794 de sikh, dintre care jumătate au cetăţenie. Comunitatea denunţase anul trecut “lipsa de libertate religioasă” în Austria.
Partidul extremă-dreaptă FPOe, aflat în campanie pentru alegerile europene din 7 iunie, a denunţat încă o dată politica de imigraţie a partidelor aflate la putere şi societatea “multietnică”.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!