Fenomenul celest va începe la ora 8:50 GMT și se va încheia în jurul orei 12:43 GMT.
Primii continentali care vor vedea eclipsa parțială vor fi locuitorii din Mauritania și din Maroc, iar ultimii vor fi cei din nordul Siberiei.
Ea va fi vizibilă și în Europa, iar faza sa de maxim va fi atinsă la ora 10:47 GMT deasupra nord-estului Canadei și Groenlandei.
Potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, fenomenul va putea fi urmărit în partea de vest și de nord-vest a țării noastre. Eclipsa parțială începe în România în jurul orei 13, va avea maximul în jurul orei 13:20 și se va termina la cel mult 20 de minute după ce atinge maximul.
O eclipsă solară se produce atunci când Soarele, Luna și Terra sunt aliniate. Când alinierea este aproape perfectă, conul de umbră al Lunii atinge suprafața Pământului și acoperă integral discul solar: în acest caz, eclipsa este totală.
Însă nu va fi cazul de această dată, iar cerul nu va deveni pe deplin întunecat. În faza de maxim a eclipsei de sâmbătă, Luna va acoperi 90% din suprafața aparentă a Soarelui, însă doar la latitudini nordice.
Pentru a vedea eclipsa, oamenii vor trebui să își ia neapărat măsuri de precauție. Fie că este vorba despre o eclipsă sau nu, privitul direct spre Soare poate provoca arsuri oculare și poate să ducă la pierderea iremediabilă a vederii, de aceea trebuie ochelari speciali.
În schimb, nu are rost să încercați să fotografiați eclipsa cu un simplu smartphone fără un sistem de filtre adecvat.
Eclipsa parțială de sâmbătă va fi cea de-a șaptesprezecea din secolul al XXI-lea și prima din acest an.
Trimite articolul
XExtrem de parțial – aproximativ 1% din soare va fi acoperit de lună, dacă privești fenomenul de la Timișoara. Și asta e bine, comparativ cu orice județ aflat mai la est de Timiș-Arad-Bihor-Satu Mare, unde eclipsa nu se manifestă deloc.