O femeie din Scoția, Joy Milne, care a uimit lumea medicală cu abilitatea ei de a detecta prin miros boala Parkinson, i-a inspirat pe cercetători să descopere o modalitate de detectare timpurie a bolii.
Femeia, în vârstă de 68 de ani, fostă asistentă, a simțit prima dată mirosul de mosc, specific bolnavilor de Parkinson, emanat chiar de soțul ei, care a fost diagnosticat cu boala degenerativă câțiva ani mai târziu. Apoi, a făcut legătura între boală și miros după ce a participat la ședințe de terapie de grup pentru persoanele afectate de această maladie și familiile lor.
Ulterior, ea a ajuns să lucreze alături de cercetătorii Universității Manchaster pentru a descoperi corelația între boală și mirosul specific pe care îl simțea.
Cercetătorii au creat o serie de experimente pentru a mima ceea ce face Joy pentru a detecta prezența bolii Parkinson. Au folosit un spectometru modificat pentru a culege date despre mirosul emanat de bolnavi.
În urma studiului amplu, desfășurat pe perioada a trei ani, oamenii de știință au aflat că o serie de compuși chimici, precum acidul hipuric, eicosanul și octadecanalul, se regăsesc în cantități mult mai mari pe pielea bolnavilor de Parkinson decât pe a persoanelor sănătoase.
În medie, după vârsta de 60 de ani, 1 persoană din 100 este atinsă de maladia degenerativă. Cum nu există niciun tratament, o detectare timpurie a bolii este foarte importantă deoarece simptomele pot fi ținute sub control o perioadă mai lungă.
Mai mult decât atât, oamenii de știință speră să descopere un tratament, iar acesta să fie aplicat cât mai devreme, pentru a preveni progresia bolii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!