Noua tehnologie de editare a secvențelor ADN le poate permite oamenilor de știință să rescrie codul genetic, înlăturând cca. 89% dintre erorile care cauzează diferite afecțiuni.
Conform BBC, până la ora actuală, tehnologia a fost folosită în cadrul laboratoarelor pentru a corecta mutații genetice, inclusiv pe cea care provoacă anemie falciformă, o afecțiune ereditară care afectează sever calitatea vieții persoanelor care suferă de așa ceva.
Totuși, deși echipa de cercetători a Broad Institute – un institut din Cambridge, Massachusetts (SUA), care reunește specialiști de la MIT, Universitatea Harvard și cinci spitale Harvard – descrie instrumentul biogenetic ca fiind ”foarte versatil și precis”, atrage atenția că studiile clinice se află abia la început.
Editarea genetică este deja studiată și aplicată în mai multe domenii, însă acest procesor genetic ar putea revoluționa medicina. El acționează prin scanarea ADN-ului, identificarea punctului problematic și ștergerea cu succes a acestuia.
Se pare că noua tehnologie, dacă va fi dezvoltată cu succes, va putea corecta cca. 89% dintre cele 75.000 de mutații genetice diferite care pot cauza maladii. În restul cazurilor (de 11%), acest lucru nu va fi posibil deoarece fie persoana respectivă are prea multe copii ale genei, fie gena lipsește cu totul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!