Jaful a avut loc la Muzeul din Drents, unde era expusă expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului”, organizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României. O explozie s-a auzit atunci când hoții au pătruns prin efracție.
Conform Ministerului român de Externe, explozia a fost folosită pentru a pătrunde în clădirea muzeului, unde erau expuse piese din tezaurul dacic al României.
Ulterior, autoritățile olandeze au anunțat că mai multe exponate din expoziție au fost furate de hoți încă neidentificați. Investigația și inventarierea pieselor sunt în curs de desfășurare. MAE a solicitat deja ajutorul țărilor vecine Olandei pentru recuperarea tezaurului furat.
„Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România. Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol”, mai anunță MAE.
Printre cele mai importante piese din expoziție se numără tezaurele de aur din epoca bronzului și prima epocă a fierului de la Perșinari, Săcuieni, Ostrovul Mare, Răcătău, Sărmășag, Sacoșul Mare, coiful de la Coțofenești, diadema de la Bunești-Averești, piese din tezaurele de la Agighiol, Peretu, Cucuteni-Băiceni, Stâncești, brățările dacice din Sarmizegetusa Regia, și tezaurele de argintărie geto-dacică de la Epureni, Sâncrăieni, Lupu, Sângeru de Pădure, Solonețu Nou, București-Herăstrău, Senereuș și Poiana Gorj, conform Historia.ro.
UPDATE. Coiful de la Coțofenești, printre obiectele furate
Harry Tupan, directorul general al muzeului, a menționat că printre obiectele furate din expoziția „Dacia – Imperiul Aurului și Argintului” se află capodopera Coiful de aur de la Coțofenești, care datează din aproximativ 450 î.Hr. Coiful a fost descoperit acum aproape 100 de ani în satul Coțofenești din județul Prahova, cântărește 770 de grame și îi lipsește doar partea superioară a calotei. Aceasta era decorată cu rozete conice dispuse pe orizontală, potrivit Historia.ro.
„Un astfel de incident major nu a avut loc niciodată în cei 170 de ani de existență ai muzeului”, au transmis reprezentanții muzeului.
Atât Muzeul Drents, cât și Muzeul Național de Istorie a României din București trăiesc o zi tragică. Din cauza furtului, muzeul va rămâne închis pe durata weekendului. Autoritățile locale sunt la fața locului și efectuează investigații pentru a aduna mai multe informații.
Muzeul Drents se află în centrul istoric al orașului Assen, din nordul Olandei, la aproximativ 30 km sud de Groningen și 180 km nord-est de Amsterdam.
Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României, a declarat pentru Digi24 că, potrivit informațiilor primite, hoții au distrus singurul zid exterior al unei clădiri de beton armat și au pătruns direct în zona cu vitrinele ce găzduiau piesele dacice.
Târnoveanu a precizat că tezaurul furat cuprindea 673 de obiecte din aur și argint, provenind din Epoca Bronzului și din Prima și A Doua Epocă a Fierului. Printre acestea se află brățările de la Sarmizegetuza, datând din secolul I î.Hr., și Coiful de la Coțofenești, despre care directorul muzeului a explicat că reprezintă nu doar un simbol al elitelor geților, ci și o dovadă a practicilor religioase ale acestora. Referitor la brățările de la Sarmizegetuza, Târnoveanu a subliniat legătura acestora cu regalitatea și religia.
Directorul a mai adăugat că, duminică, expoziția urma să se închidă, iar angajații muzeului erau programati să plece în Olanda pentru a împacheta și aduce colecția înapoi în România.
Ministerul Culturii a confirmat că toate piesele expuse erau asigurate conform legislației românești și standardelor internaționale.
UPDATE 2. Piesele împrumutate din patrimoniul MNaB sunt în siguranță
Muzeul Național al Banatului a contribuit la această expoziție cu 13 piese deosebite. Piesele împrumutate se află în siguranță.
„Acest incident ne reamintește cât de fragilă este moștenirea pe care o împărțim și cât de importantă este protejarea ei. Din fericire, piesele împrumutate din patrimoniul #mnab sunt în siguranță. Totuși, această pierdere ne afectează pe toți, pentru că patrimoniul cultural nu aparține doar trecutului, ci ne definește ca națiune.
(…) Furtul coifului de aur de la Coțofănești și a trei brățări dacice din cadrul expoziției internaționale «Dacia! Regatul aurului și argintului» de la Drents Museum, Olanda, este o pierdere dureroasă pentru istoria noastră comună.
Autoritățile colaborează la nivel internațional pentru a aduce aceste comori acasă. Istoria noastră nu este doar o amintire – ea ne leagă de cine suntem.”, au transmis reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
Trimite articolul
Xpai voi chiar credeti ca Olandezi stiau valoarea exponatelor?
-
Ce probleme ai la cap de nu stii unde trebuie doi i?
-
Poate ai tu vreo frustrare și ea o fi avut probleme numai la tastatura,ce zici despre asta?!
-
De mâine apare CG cu exponatele pe fundal.
-
Nenea neuron afumat,mai bine taceai, esti 0 brain.
S-a dus si tezaurul ca plata pentru Schengen?
-
Super replică! Și super real, adevărat!
-
Uuuu, sick burn
-
Ne fura strainii, oameni rai si invidioasi.
Proprietarul cunostea cel mai bine valoarea de patrimoniu a exponatelor.
Trebuia sa impuna o valoare a a asigurarii incat gazdele – olanezii sa puna nu unu ci doi paznici in permanenta.
Poate “relaxarea” era pentru accesul in….Shengen?!
Sigur deja e topit tot, la propriu.
Dacă se furau exponate din Olanda în România, bubuia presa internațională să ne împroaște…
Oricum nici romanii nu prea au avut grijă.
Când a fost găsit coiful de cei 3 copii au rupt “bănuți de aur” din el să împartă între familii, și și-au renovat casele. De asemenea, în documentele din perioada interbelică scrie ca avea în jur de 830g, mai mult ca acum.
Am vazut un ” ghertoi” zis ” consilier” ” cum sa ceri garantii de protectie pentru patrimoniul nostru intr-o tara UE” ?!????
Penibil, si fara speranta!
Daca era pastrat la Moscova sau la Sankt Petersburg era in siguranta. Acum este in UE, cautati-l degraba, ca de nu, il veti gasi sub forma de inele in talcioc, la persoane tuciurii.
Daca ai ceva inestmabil nu il expui ca pe o femeie de consum pentru primul venit.
-
daca era Georgesu nu le fura, ha?!
Sceptrul impuscatului nu a fost furat ? Maaare pacat, ca acela este tezaur adevarat romanasc de scornicesti.
Gasitorului se ofera inca un mandat de ce vor alegatorii.
Nu va mai dau guvernantii pensii marite, fiindca acele mariri se bazau pe “TEZAUR”. Posibil tov. Isarescu mai ere ceva in maneca.
Reclamă mai bună nici că se putea, la nivel internațional, de care să beneficieze toți berbecii. Sigur că scenariștii americani lucrează deja pentru un viitor Oscar. Prin muzee oricum bate vântul, măcar așa se aude de România pe multe canale de comunicații.
Parerea mea este ca nimic de acest gen nu se intampla fara complicitate, in cazul asta “statul roman” reprezentat de actualii tradatori si hoti care au anulat si alegerile.
Mai oameni buni voi nu realizati celor care conduc aceste institutii lii se rupe. Pai cum sa iesi cu declaratii sa spui ca erau de valoare inestimabila si tu ca institutie sa nu le ceri paza permanenta pentru aceste obiecte!! Din punctul meu de vedere “totul pare cusut cu ata” iar pierderea ramane a noastra (a Romaniei) si in timp se va uita totul. Trasi la raspundere incepand de la primul angajat pana la ultimul care sa ocupat de trimiterea acestor obiecte afara. Dar cum la noi aceste reguli nu mai sunt valabile “Dumnezeu cu mila!!”