Replica cutremurului de sâmbătă a avut o magnitudine de 6,7 și s-a înregistrat în regiunea Kathmandu. Potrivit unui alpinist român, Alex Găvan, care se află pe Muntele Everest, replica a generat alte trei avalanșe de mici dimensiuni.
Poliția din Nepal a anunțat că bilanțul cutremurului a ajuns la 2.152 de morţi şi 5.463 de răniţi. Cel puţin 700 de persoane au murit doar în Kathmandu, capitala statului nepalez, unde numeroase clădiri sunt vechi, fragile şi înghesuite.
Cutremurul cu magnitudinea 7,9 a declanşat o avalanşă pe Muntele Everest, care a îngropat parţial tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcă pe cel mai înalt vârf din lume. Cadavrele a 17 alpinişti au fost recuperate de pe Everest duminică, dar alte câteva sute de persoane, multe dintre ele rănite, au rămas blocate pe munte.
Alpinistul român Alex Găvan a postat duminică un nou mesaj pe Twitter, în care anunţă că primii răniţi au fost preluaţi de elicoptere. „Toţi răniţii grav evacuaţi cu elicopterele. Îngrijindu-i pe cei care au nevoie. Vreau somn”, a scris Găvan.
Printre cei ucişi pe munte se numără şi Dan Fredinburg, un inginer Google originar din California. El a fost rănit la cap în momentul producerii avalanşei, potrivit unui comunicat al companiei turistice care l-a dus la tabăra de bază
Oficialii din Ministerul Turismului au estimat că cel puţin 1.000 de alpinişti, inclusiv aproximativ 400 de străini, se aflau la tabăra de bază sau în zone mai înalte de pe munte în momentul cutremurului.
Seismul de sâmbătă este cel mai puternic înregistrat aici în ultimii 81 de ani în Nepal. Cutremurul a fost resimțit și în India și Bangladesh, unde a provocat pagube importante.
UPDATE. Cel mai nou bilanț al autorităților nepaleze arată că numărul victimelor cutremurului depășește 2.400 de morți, iar acest număr ar putea să crească.
Echipele de salvatori caută în continuare printre dărâmături, iar drumurile şi liniile de comunicaţie au fost distruse. În urma informaţiilor primite din zone izolate, unde sate întregi au fost devastate, oficialii se aşteaptă ca bilanţul victimelor să fie mult mai mare.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că nu a primit nicio confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român printre victimele seismului.
„Ministerul Afacerilor Externe informează că pe parcursul zilei de 26 aprilie 2015, au mai fost identificaţi încă 9 cetăţeni români care de asemenea se află înafara oricărui pericol. Astfel, bilanţul cetăţenilor români localizaţi, contactaţi şi care sunt în siguranţă la acest moment este de 28 de persoane”, se arată într-o informare a MAE.
Sursa: Mediafax
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!