“Este opera de artă achiziţionată prin vânzare publică la preţul cel mai ridicat”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a casei de licitaţii. Sculptura de bronz a fost vândută pentru preţul de 58 de milioane de lire (104,32 de milioane de dolari), diferenţa de 7 milioane de lire reprezentând comisionul pe care cumpărătorul îl plăteşte casei de licitaţii.
“După opt minute de luptă rapidă şi tensionată între cel puţin zece cumpărători potenţiali”, lucrarea a fost vândută “unui cumpărător anonim, care a licitat la telefon”, a precizat Sotheby s. Licitaţia s-a deschis miercuri seara de la 12 milioane de lire.
Sculptura înfăţişând o talie umană se remarcă prin dimensiunea ei aparte (are o înălţime de 1,80 metri) şi fusese estimată iniţial la un preţ de vânzare cuprins între 12 şi 18 milioane de lire.
Opera sculptorului şi pictorului elveţian, Alberto Giacometti, a fost scoasă la licitaţie de banca germană Commerzbank, care devenise proprietară a lucrării odată cu preluarea Dresdner Bank, în 2009. Dresdner achiziţionase sculptura în 1980.
Precedentul record al unei opere de artă vândute la licitaţie era deţinut de un tablou al lui Pablo Picasso, “Băiat cu pipă”, vândut pentru 104,2 milioane de dolari în mai 2004, tot de Sotheby s, la New York.
“Omul care merge I” (L Homme Qui Marche), o lucrare din 1960, făcea parte dintr-o serie de opere de artă modernă şi impresionistă scoase la licitaţie la Londra de casa Sotheby s.
O altă lucrare care a depăşit aşteptările Sotheby s a fost “Kirche in Cassone” a lui Gustav Klimt, achiziţionată cu aproape 27 de milioane de lire, în timp ce estimările indicau între 12 şi 18 milioane de lire. De asemenea, un Paul Cezanne, “Pichet et fruits sur une table”, a fost vândut cu puţin sub 12 milioane de lire, potrivit BBC.
Imediat după ce sculptura lui Giacometti a fost achiziţionată de cumpărătorul misterios, au început speculaţiile în legătură cu identitatea acestuia. Mulţi spun, scrie New York Times, că un asemenea preţ nu şi l-ar fi permis decât un colecţionar rus sau din Orientul Mijlociu. Printre numele vehiculate a fost cel al lui Roman Abramovich, oligarhul rus fiind cunoscut pentru sumele enorme de bani cheltuite în trecut pentru a achiziţiona opere reprezentative ale umanităţii. Un alt nume menţionat a fost cel al lui Boris Ivanişvili, magnatul georgian al mineritului, cel care în 2006 a dat 95,2 milioane de dolari pentru un portret din 1941 al lui Picasso, “Dora Maar cu pisică”.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!