Colossal Bioscience, o companie de biotehnologie din Dallas, SUA, a anunțat crearea cu succes a trei pui de lup „dire” prin editarea ADN-ului lupilor cenușii, specia cea mai apropiată de lupul dispărut. Cercetătorii au folosit material genetic extras dintr-un dinte vechi de 13.000 de ani și un craniu de 72.000 de ani. După ce au comparat aceste genomuri cu cele ale lupilor, șacalilor și vulpilor moderne, aceștia au identificat trăsăturile genetice caracteristice lupilor antici.
Este vorba despre o specie de lup (Aenocyon dirus) care a dispărut acum aproximativ 12.500 de ani și care era un prădător mare și puternic ce străbătea America de Nord. Această specie a fost o sursă de inspirație pentru lupii din serialul HBO „Game of Thrones”. Conform companiei, spre deosebire de lupii cenușii de astăzi, lupii antici aveau „blana mai densă, capul mai lat și fălcile mult mai puternice”.
SOUND ON. You’re hearing the first howl of a dire wolf in over 10,000 years. Meet Romulus and Remus—the world’s first de-extinct animals, born on October 1, 2024.
The dire wolf has been extinct for over 10,000 years. These two wolves were brought back from extinction using… pic.twitter.com/wY4rdOVFRH
— Colossal Biosciences® (@colossal) April 7, 2025
Astfel, cercetătorii au realizat modificări pentru a reda trăsăturile lupului antic, iar celulele modificate au fost clonate și implantate în surogate – câini domestici de talie mare, de rasă mixtă. Ca urmare a acestui proces, au venit pe lume trei pui de lup antic: doi masculi (Remus și Romulus), pe 1 octombrie 2024, și o femelă (Khaleesi), pe 30 ianuarie 2025. Aceștia sunt îngrijiți pe o proprietate de aproximativ 800 de hectare, unde sunt monitorizați continuu cu ajutorul dronelor și camerelor de supraveghere.
„Nu există niciun dubiu că, în întregul genom, acest rezultat este 99,9% lup cenușiu. Se va discuta în comunitatea științifică despre câte gene trebuie schimbate pentru a obține un lup cenușiu, dar asta este de fapt o chestiune filosofică. Este purtător de gene de lup antic, iar aceste gene îl fac să semene mai mult cu această specie decât orice am văzut în ultimii 13 mii de ani”, a declarat Love Dalén, profesor de genomică evolutivă la Centrul de Paleogenetică de la Universitatea din Stockholm și consilier al Colossal.
Colossal Biosciences a reușit să creeze cu succes două generații de lupi roșii clonați, cea mai periclitată specie de lupi din America, utilizând o tehnică de clonare mai puțin invazivă. De asemenea, compania a anunțat că lucrează la „învierea” mamutului lânos, iar rezultatele vor fi prezentate în 2028.
Trimite articolul
XChiar ma gândeam la readucerea la viata a mamutul lânos și a altor animale din megafauna.
Prriculos!Aberant!
Așa ca vremurile pe care le trăim.
Și te mai miri că vorbesc unii despre sfârșitul lumii?
Nu văd nimic de lăudat!
Un domeniu extrem de periculos și din păcate necunoscut,incontrolabil,imprevizibil.
-
Dar ce iti pare tie atat de periculos?
-
stii filmul Jurassic Park sau Jurassic World ?
-
Nu, nu am auzit de el? Dar tu stii cum se face reconstructia AND-ului? Real nu din filme.
-
-