Oasele fosilizate ale pinguinului scot la iveală faptul că acesta avea cca. 160 de cm înălțime și ar fi cântărit 80 de kg. A trăit în epoca paleocenă, cu 60 de milioane de ani în urmă.
Animalul, supranumit ”pinguinul monstru” de către Muzeul Canterbury, intră acum pe lista animalelor gigantice dispărute de pe teritoriul Noii Zeelande. Printre altele, această listă mai conține papagali, lilieci și o pasăre denumită moa, înaltă de 1 m.
Paul Scofield, curatorul muzeului, a declarat pentru BBC că ”aceasta este una dintre cele mai mari specii de pinguin descoperite vreodată. Este specifică apelor din emisfera sudică”.
Se pare că pinguinii au atins aceste dimensiuni impresionante deoarece animalele marine mari au dispărut din oceane cam în aceeași perioadă în care au dispărut și dinozaurii. Apoi, ”timp de 30 de milioane de ani, a fost «momentul de glorie» al pinguinilor gigantici”, a adăugat curatorul muzeului.
În prezent, cel mai mare pinguin este cel imperial, acesta atingând înălțimea maximă de 1,3 m.
”Pe atunci, animalele evoluau foarte repede”, explică Scofield, ”deoarece temperaturile apei din regiunea Noii Zeelande erau ideale pentru acest fenomen, aveau în jur de 25 °C, în comparație cu cele 8 °C pe care le avem acum”.
Noua specie, crossvallia waiparensis, seamană cu un alt pinguin preistoric, crossvallia unienwillia, descoperit în Antarctica. Acest lucru se explică prin faptul că pe atunci, Noua Zeelandă era încă unită cu Australia, care la rândul ei era unită cu Antarctica.
Cel mai probabil, pinguinul gigantic a dispărut deoarece a fost vânat de alte animale, marine și terestre.
Citiți principiile noastre de moderare aici!