În apropierea unei ape, într-o vale liniștită din Parcul Național Serengeti din Tanzania, fotograful Sergio Pitamitz a surprins o imagine nu numai inedită, ci și extrem de importantă pentru lumea științifică – cea a unei zebre ”blonde” sau suferind de albinism.
”La început am crezut că este o zebră care s-a tăvălit prin praf”, a spus fotograful, citat de National Geographic. ”Însă când am văzut-o cum intră în apă, rămânând «prăfuită», mi-am dat seama cu ce am de-a face, așa că am pozat-o imediat”, a continuat acesta.
Greg Barsh, expert în genetică, a confirmat că zebra respectivă suferă de albinism parțial, lucru foarte rar întâlnit în rândul acestor mamifere. În plus, geneticianul a spus că nu se știe aproape nimic despre albinismul în cadrul zebrelor, existând puține exemplare, și acelea în captivitate, relatează National Geographic.
Albinismul parțial implică un nivel semnificativ mai scăzut al melaninei în organismul animalului, de unde și culoarea mult mai pală a dungilor acestora.
Mai mulți cercetători sunt foarte interesați de această descoperire, ei dorind să studieze nu numai cum supraviețuiesc zebrele ”blonde” în sălbăticie, ci și care este rolul dungilor pe care le au aceste animale (unii susținând că acestea servesc la protejarea animalelor de prădători sau de muște).
Partea bună este că aceste fotografii demonstrează că zebrele ”blonduțe”, diferite, pot supraviețui în sălbăticie și sunt acceptate de către zebrele ”normale”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!