În luna februarie a acestui an, mai multe persoane din Guineea au contractat Ebola. Epidemia a izbucnit după ce colegii unei asistente infectate cu Ebola au asistat la înmormântarea ei. Femeia, care lucra la un spital din orașul Nzérékoré, a murit pe 28 ianuarie, funeraliile fiind organizate patru zile mai târziu. Cel mai probabil, cunoscuții ei s-au infectat în timpul ritualului de înmormântare, care presupune spălarea mortului. Cadavrele celor cu Ebola sunt extrem de contagioase, iar perioada de incubație poate dura între două zile și trei săptămâni.
De la începutul epidemiei actuale, 12 persoane infectate au murit. Autoritățile sanitare din Guineea s-au mișcat însă rapid, pentru a combate răspândirea virusului. Boala Ebola este o infecție virală, foarte contagioasă, adesea fatală. Ea le provoacă celor infectați o febră hemoragică și cedarea treptată a organelor.
„Bazându-se pe lecțiile pe care le-a învățat în decursul epidemiei din 2013-2016 și prin eforturile rapide, coordonate și susținute, Guineea a reușit să controleze numărul infectărilor de acum și să țină epidemia sub control, prevenind răspândirea ei dincolo de granițe”, a declarat liderul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În perioada 2013-2016, peste 11.000 de persoane infectate cu Ebola au murit în Africa.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!