Papa Francisc a explicat că teoria evoluţiei speciilor şi big bang-ul nu sunt incompatibile cu existenţa unui creator, ci dimpotrivă, acestea “cer existenţa unui creator”, informează independent.co.uk.
“Când citim despre creaţie în «Facerea», întâmpinăm riscul de a ni-l imagina pe Dumnezeu ca fiind un magician cu o baghetă, capabil să facă totul. Dar lucrurile nu stau aşa. (Dumnezeu, n.r.) a creat oamenii şi i-a lăsat să se dezvolte potrivit legilor interne pe care el le-a atribuit fiecăruia, pentru ca fiecare să ajungă la desăvârşire. Big Bang-ul, pe care astăzi îl considerăm a sta la originea lumii, nu contrazice intervenţia creatorului divin, ci, mai degrabă, o cere. Evoluţia în cadrul naturii nu este incompatibilă cu noţiunea de creaţie, pentru că evoluţia are nevoie de crearea unor fiinţe care să evolueze”, a spus Papa Francisc.
De-a lungul istoriei, Biserica Catolică a avut reputația unei instituţii care se opune ştiinţei. Printre exemple se numără forțarea lui Galileo Galilei de a-şi retrage teoria considerată “eretică”, potrivit căreia Pământul se învârte în jurul Soarelui, lucru de necontestat în prezent.
Primul suveran pontif care a arătat deschidere faţă de teoria evoluţiei speciilor şi a îmbrăţişat deschis teoria exploziei primordiale (Big Bang, n.r.) a fost papa Pius al XII-lea.
În 1996, Papa Ioan Paul al II-lea a declarat că evoluţia “este mai mult decât o ipoteză”, este “un fapt dovedit”.
Papa Benedict al XVI-lea însă a susținut ideea că selecția naturală nu este suficientă pentru a oferi o explicaţie pentru complexitatea lumii.
Giovanni Bignami, profesor şi preşedinte al Institutului Naţional de Astrofizică al Italiei, a salutat declaraţiile papei Francisc.
“Afirmaţia papei este semnificativă. Suntem descendenţi direcţi ai Big Bang-ului care a creat Universul. Evoluţia a pornit de la creaţie”, a declarat acesta pentru agenţia italiană de presă Adnkronos.
Citiți principiile noastre de moderare aici!