Parlamentul European reacționează la fenomenele meteorologice recente extreme din Europa. În ultimele trei decenii, la nivelul uniunii, inundațiile au afectat 5,5 milioane de persoane, au provocat 3.000 de decese și daune economice de peste 170 de miliarde de euro, astfel că s-a propus alocarea mai multor fonduri pentru a consolida pregătirea și răspunsul UE în caz de dezastre naturale.
„Deputații sunt îngrijorați de creșterea intensității și frecvenței fenomenelor meteorologice extreme în UE și în lume, inclusiv inundații masive, valuri de căldură și incendii forestiere.
Într-o rezoluție privind inundațiile devastatoare din Austria, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, adoptată joi, 19 septembrie, eurodeputații își exprimă nemulțumirea față de recentele reduceri bugetare pentru mecanismul de protecție civilă al UE. Aceștia solicită finanțare suficientă și actualizată pentru a spori gradul de pregătire și a îmbunătăți consolidarea capacităților, în special în perspectiva următorului buget multianual al UE”, transmit cei de la Parlamentul European.
În plus, eurodeputații spun că Fondul de solidaritate al UE ar trebui să fie „proporțional cu creșterea numărului și a gravității dezastrelor naturale în întreaga Europă”, îndemnând Comisia Europeană să accelereze mobilizarea fondurilor pentru țările afectate și să pună la dispoziție și alte tipuri de sprijin tehnic și financiar.
Comisia Europeană ar trebui să prezinte cât mai repede un plan european de adaptare la schimbările climatice, care să includă propuneri legislative concrete. Un astfel de plan este necesar pentru a consolida reziliența UE, a asigura adaptarea la impactul schimbărilor climatice și a coordona acțiunile naționale privind pregătirea, planificarea și cooperarea transfrontalieră.
Deputații subliniază, de asemenea, necesitatea unor investiții urgente în măsuri de gestionare a inundațiilor și de prevenire a riscurilor de inundații.
Vă reamintim, în ultimele zile, ciclonul Boris a făcut ravagii în mai multe state din Europa. În România, în județul Galați, unde au murit 7 oameni din cauza viiturilor, a fost declarată stare de alertă încă de la începutul acestei săptămâni.
Pe aceeași temă:
Faleză transformată în lac, la Budapesta. Se revarsă Dunărea
Citiți principiile noastre de moderare aici!