Parlamentul European solicită Uniunii ca răspunsul în fața crizei prețurilor în domeniul energetic să se concentreze pe cei vulnerabili. Se discută introducerea unor măsuri suplimentare, precum plafonarea prețurilor pentru importurile de gaz prin conducte sau combaterea speculațiilor.
Piața energiei, care oricum era instabilă, a fost afectată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de transformarea aprovizionării cu energie fosilă într-o armă. Odată cu creșterea prețurilor la energie, s-a declanșat și o criză a costului vieții.
O mare parte dintre cetățenii tuturor statelor membre ale Uniunii Europene nu își pot plăti facturile la energie. Alții întâmpină serioase probleme în drămuirea banilor. De aceea, eurodeputații au avertizat statele UE că nu ar trebui oprită aprovizionarea către consumatorii care nu își pot permite să plătească facturile la energie.
Consumatorii, susțin eurodeputații, ar trebui să fie mai bine protejați împotriva suspendării sau retragerii de către furnizori a contractelor cu tarif fix, precum și împotriva plăților în avans exorbitante pentru gaze și energie electrică.
În paralel, parlamentarii europeni insistă ca inițiativele de protejare a consumatorilor vulnerabili să fie compatibile cu obiectivele climatice ale Uniunii Europene pe termen lung.
Impozite și plafonări
Conform Parlamentului European, firmele care au avut profituri excepționale trebuie să contribuie la diminuarea efectelor negative ale crizei energetice.
Se dorește stabilirea unui plafon pentru veniturile provenite din „tehnologiile de generare inframarginală” utilizate pentru producerea de energie electrică, cum ar fi sursele regenerabile de energie, energia nucleară și lignitul.
„În ceea ce privește contribuțiile de solidaritate propuse pentru profiturile întreprinderilor din sectorul petrolului, al gazelor naturale, al cărbunelui și al rafinăriilor, eurodeputații avertizează că este posibil ca unele dintre cele mai mari companii energetice să nu fie nevoite să plătească contribuția și solicită ca aceste contribuții să fie proiectate în așa fel încât să poată preveni evaziunea fiscală. De asemenea, aceștia solicită Comisiei să evalueze o marjă de profit adecvată și să ia măsuri suplimentare în vederea introducerii unui impozit pe profiturile excepționale pentru companiile din domeniul energiei care au beneficiat excesiv de pe urma crizei energetice”, transmit reprezentanții Parlamentului European.
Parlamentul solicită Comisiei Europene să propună un plafon corespunzător al prețurilor la importurile de gaze prin conducte, în special din Rusia.
Mai multe beneficii pentru micii consumatori și firme
Veniturile din profiturile excepționale ar trebui să fie utilizate în beneficiul consumatorilor vulnerabili și al întreprinderilor și al firmelor mici și mijlocii.
Potrivit eurodeputaților, acest lucru trebuie să fie însoțit de inovații și investiții masive în energia din surse regenerabile și în eficiența și infrastructura energetică.
„Parlamentul este pregătit să analizeze orice propunere de reformare a pieței energiei electrice, asigurându-se că aceasta transmite semnalul de preț corect pentru investiții în decarbonizare și pentru a permite cetățenilor și industriilor să beneficieze de o energie sigură, accesibilă și curată, abordând în același timp profiturile disproporționate.
[…] Parlamentul își reiterează, de asemenea, apelul la un embargo imediat și total asupra importurilor rusești de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaz, precum și la abandonarea completă a conductelor Nord Stream 1 și 2”, mai transmit reprezentanții Parlamentului European.
Trimite articolul
XPai si cei nevulnerabili? Mancam socialism pe paine? Dam pomeni doar la unii? Sa dam la toti zic!
dūpa ce s-a impūs “liberalizarea” intr-o piata oligopol, dūpa dementa cū trecerea fortata la energie “verde” acūm ūe se mira ca ce dicteaza niste fūnctionari marionete ale capitalūlūi nū fūnctioneaza ca in teoria din capūl lor ala sec si are probleme cū popoarele ce ies in strada(nū-i cazūl la noi, noi avem doar o popūlatie, nū ūn popor, fiecare pentrū el, scapa cine poate). Sūpraimpozitare? pai in Ro cetatenii aū o problema cū impozitūl progresiv, cūm adica sa nū fie procent fix? Specūla? nū exista asa ceva in economia de piata, specūla e o notiūne comūnista, piata se regleaza singūra, cerere si oferta. Ne hotaram totūsi ce vrem, neoliberalism / libertarianism in care statūl sa nū se amestece, saū interventionism? parlamentūl cere comisiei… sa nū stiū ce cū taxele.. si embargoū total… Si mai ce viseaza rūptii aia de realitate? Sūnt saū nū sūficiente resūrse energetice disponibile? daca nū sūnt, sa se mai taie de la aia mai bogati zic, sa li se mai ceara si lor solidaritate cū aia mai saracii, nū tot saracūl sa fie solidar cū bogatūl, Hai sa facem niste limite de consūm pe cetatean eūropean, nū merge? eūroparlamentarii romani ce zic(in afara de Grapini), tot slūgi? Legea offshore 😂🤪 m.ieDragggniiaaaa, sūntem independenti energetic acūm!
#idiocracy
De la a vrea ca cei vulnerabili să fie protejați pina a face este cale lunga. Si sarmani nostri parlamentari,guvernanti se zbat de peste un an de zile sa ia masuri. Si performanta cea mai mare au fost cei 50 de ani pentru carburanti.
-
BANI
Atenție! Vulnerabili, nu putori.
dūpa ce s-a impūs “liberalizarea” intr-o piata oligopol, dūpa dementa cū trecerea fortata la energie “verde” acūm ūe se mira ca ce dicteaza niste fūnctionari marionete ale capitalūlūi nū fūnctioneaza ca in teoria din capūl lor ala sec si are probleme cū popoarele ce ies in strada(nū-i cazūl la noi, noi avem doar o popūlatie, nū ūn popor, fiecare pentrū el, scapa cine poate). Sūpraimpozitare? pai in Ro cetatenii aū o problema cū impozitūl progresiv, cūm adica sa nū fie procent fix? Specūla? nū exista asa ceva in economia de piata, specūla e o notiūne comūnista, piata se regleaza singūra, cerere si oferta. Ne hotaram totūsi ce vrem, neoliberalism / libertarianism in care statūl sa nū se amestece, saū interventionism? parlamentūl cere comisiei… sa nū stiū ce cū taxele.. si embargoū total… Si mai ce viseaza rūptii aia de realitate? Sūnt saū nū sūficiente resūrse energetice disponibile? daca nū sūnt, sa se mai taie de la aia mai bogati zic, sa li se mai ceara si lor solidaritate cū aia mai saracii, nū tot saracūl sa fie solidar cū bogatūl, Hai sa facem niste limite de consūm pe cetatean eūropean, nū merge? eūroparlamentarii romani ce zic(in afara de Grapini), tot slūgi? Legea offshore 😂🤪 , sūntem independenti energetic acūm!
#idiocracy
-
Iar ți s-a stricat translatorul din rusa? 😀
-
simpaticule 🤪
-
locul parlamentului european e in cuptor