Parlamentul rus spune că legea vizează protejarea acestor date, dar anumite grupuri de interese critică acest proiect de lege spunând că scopul acesteia este de a reduce la tăcere rețelele de socializare precum Facebook sau Twitter, dar și să obțină un acces mai facil la datele utilizatorilor. Asta, după ce aceste rețele de socializare a fost utilizate pe larg de către protestatari, în timpul mitingurilor organizate după ce Vladimir Putin a revenit la putere în 2012.
Mai mult, unii analiști avertizează faptul că Rusia ar încerca să creeze o versiune cenzurată și închisă a Internetului pe teritoriul țării.
„Scopul acestei legi este să creeze (alt) pretext semilegal pentru a închide Facebook, Twitter, YouTube şi toate celelalte servicii. Scopul final este să închidă gurile, să aplice cenzura şi să conducă la o situaţie în care afacerile în domeniul Internetului nu vor mai putea să existe şi funcţioneze în mod normal”, a declarat un expert şi blogger, Anton Nosik.
Proiectul de lege trebuie să fie adoptat și de către Consiliul Federației, Camera superioară a Parlamentului, iar apoi trebuie să fie promulgată de către președintele Vladimir Putin. Dacă proiectul va fi adoptat, va intra în vigoare din septembrie 2016, iar textul acestei legi va oferi Guvernului rus baza legală să închidă site-urile care nu respectă această regulă.
„Cei mai mulţi ruşi nu vor ca datele lor să plece din Rusia în Statele Unite, unde pot fi piratate şi date infractorilor. Vieţile noastre întregi sunt stocate acolo”, a declarat inițiatorul proiectului de lege, parlamentarul Vadim Dengin.
El a mai spus că este necesar ca firmele să construiască baze de date în Rusia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!