Potrivit primelor mărturii, explozia a avut loc în jurul orei 12.30 GMT (15.30 ora României), fiind provocată de un transformator electric, şi a generat o surpare ce a blocat minerii în galerii.
Compania minieră Soma Komur a apreciat că deflagraţia este “un accident tragic”.
„Din păcate, unii dintre angajaţii noştri şi-au pierdut viaţa în acest accident. Accidentul a avut loc, în pofida luării tuturor măsurilor de securitate şi efectuării inspecţiilor. Am reuşit să intervenim rapid”, a anunțat compania printr-un comunicat.
Ministerul Muncii şi Siguranţei Sociale a anunţat că mina a fost inspectată ultima dată la 17 martie şi că aplica normele aflate în vigoare.
„Au fost mici incidente, dar aşa ceva, este prima dată când vedem un astfel de accident, atât de grav”, a mărturisit un miner aflat încă în stare de şoc.
În cursul nopţii, echipele de salvare au extras încet răniţii, majoritatea suferind de dificultăţi respiratorii grave, în faţa sutelor de colegi şi a membrilor familiilor lor. Numeroşi jandarmi şi poliţişti înarmaţi erau mobilizaţi în jurul zonei pentru a facilita sosirea şi plecarea a zeci de ambulanţe de la locul catastrofei către spitalul din Soma, oraşul în care se află mina.
„787 de angajaţi se aflau în mina din provincia Manisa, (din vestul Turciei), în momentul producerii exploziei, iar peste 400 dintre ei rămân în continuare blocaţi în subteran. Bilanţul morţilor, care deja este foarte ridicat, ajunge într-un punct foarte îngrijorător. Dacă a fost neglijenţă, nu vom închide ochii. Vom lua toate măsurile necesare, între care măsuri administrative şi legale”, a declarat ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, precizând că patru mineri salvaţi sunt grav răniţi.
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan este aşteptat miercuri după-amiază în zona sinistrată pentru a verifica operaţiunile de salvare. Cu această ocazie, şeful Guvernului ar putea anunţa doliu naţional, a afirmat ministrul Taner Yildiz, care a adăugat că 363 de mineri au fost salvaţi.
Exploziile în mine sunt frecvente în Turcia, în special în cele din sectorul privat. Accidentul cel mai grav a avut loc în anul 1992, când 263 de mineri au fost ucişi în urma unei explozii de gaze într-o mină din Zonguldak.
Districtul Soma este unul dintre principalele centre de extragere a lignitului.
Foto: Reuters
Citiți principiile noastre de moderare aici!