În calitate de raportor, Nica a prezentat, la Bruxelles, în cadrul celei de-a 127-a ședințe plenare a Comitetului European al Regiunilor (CoR), raportul cu privire la evaluarea la jumătatea perioadei a pieței unice digitale.
Raportul subliniază că orașele și regiunile au o poziție-cheie pentru a valorifica potențialul de creștere al economiei digitale, dar atrage atenția și asupra decalajului digital, prevenirii atacurilor cibernetice și protecției datelor cu caracter personal.
Strategia privind piața unică digitală este o prioritate a mandatului actual al Comisiei Europene. În comunicarea sa privind evaluarea la jumătatea perioadei, Comisia a identificat trei domenii principale în care sunt necesare acțiuni suplimentare la nivelul UE: dezvoltarea economiei europene a datelor la întregul său potențial, protejarea activelor Europei prin abordarea provocărilor în materie de securitate cibernetică și promovarea platformelor online ca actori responsabili ai unui ecosistem echitabil al internetului.
„Piața unică digitală este economia viitorului, dar dorim să fie economia prezentului. Este important ca regiunea noastră să primească un nou impuls, deoarece Banatul este o regiune unde telecomunicațiile și era digitală sunt foarte prezente, știut fiind faptul că Timișoara este unul dintre orașele cu cea mai mare viteză de conectare la internet. Putem urma exemplele Estoniei și Finlandei, unde digitalizarea este de top. Cred că trebuie sprijinite mai mult start-up-urile care dezvoltă aplicații digitale, este o formă de a păstra tinerii calificați în țară. Avem posibilitatea de a dezvolta afaceri de succes, în vârf de munte, având doar un laptop”, a explicat Alin Nica.
Ce recomandări se fac în cadrul raportului adoptat de CoR?
Avizul CoR subliniază necesitatea de a conecta toate regiunile la servicii de internet în bandă largă de mare viteză. Recomandările forului european includ și alocarea spectrului de frecvențe radio într-un mod mai eficient, stimularea investițiilor private și finalizarea standardizării 5G. Ca reacție la numărul tot mai mare de incidente cibernetice transfrontaliere, avizul acordat raportului realizat de primarul din Dudeștii Noi susține crearea unei agenții europene pentru securitatea cibernetică.
În cadrul instituțiilor europene se discută și despre o propunere legislativă privind impozitarea profiturilor din economia digitală, sugerând totodată că ar putea fi aplicat un sistem de impozitare a veniturilor din vânzările online. Acest lucru „ar asigura condiții de concurență echitabile în ceea ce privește impozitul plătit de societățile implicate în comerțul electronic la nivelul întregii UE și ar stimula comerțul, în special pentru IMM-uri”, se arată în avizul CoR.
Alte aspecte cuprinse în raportul privind piața unică digitală pledează pentru eliminarea barierelor din calea activității online transfrontaliere și pentru soluționarea problemei geo-blocării, cu scopul de a elimina discriminarea nejustificată a consumatorilor din state membre diferite. Aceasta include interzicerea atât a blocării accesului la site-uri internet și la alte interfețe online în funcție de domiciliul clientului, cât și a redirecționării automate a clienților de la o versiune națională la alta.
Summit CoR în 2019, în România?
În cadrul ședinței delegației României la Comitetul Regiunilor, s-a propus ca summit-ul de anul viitor al Comitetului Regiunilor să aibă loc în țara noastră, ținând cont și de faptul că România va deține președinția Comisiei Europene în 2019. Comitetul European al Regiunilor are 350 de membri, aleși locali, din 28 de țări UE, județul Timiș fiind reprezentat de primarul Alin Nica, din Dudeștii Noi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!