Structura descoperită în stepa kazahă are aspectul unui labirint și nu este la fel de înaltă ca monumentele egiptene. Are o înălțime de aproximativ 3 metri și, cel mai probabil, a servit ca mormânt pentru o căpetenie din Epoca Bronzului.
Această descoperire este unică pentru zona stepei eurasiatice, conform unui comunicat al Universității Naționale Eurasiatice din Kazahstan.
„Piramida aflată în regiunea de est a Kazahstanului a fost descoperită în acest an”, a precizat Ulan Umitkaliev, șeful Departamentului pentru Arheologie și Etnologie al universității și coordonatorul săpăturilor arheologice care au dus la descoperirea acestei structuri. „Are formă hexagonală, cu megaliți ce cântăresc până la 1 tonă, amplasați în fiecare dintre colțuri”.
Deși arheologii au folosit termenul „piramidă” sau „piramidă în trepte” pentru a-l descrie, acest monument datând din Epoca Bronzului nu seamănă cu piramidele clasice. Pereții interiori sunt amplasați într-un mod care formează un labirint, la capătul căruia se află mormântul din inima structurii. Până acum nu a fost determinat dacă structura a avut vreodată acoperiș. În jurul structurii au fost descoperite oseminte de cal.
An aerial view of the Bronze Age hexagonal-shaped pyramid burial site in #Kazakhstan. The inner stone walls form a maze-like path that leads toward the burial site at its center. ( 📸: Ulan Umitkaliyev)#Archaeology #History
Will be an early contender for a #TombTuesday. 👀 pic.twitter.com/4xsQWz3piX— Jon Hawke 🏛️🏺 (@HawkeJon) September 24, 2023
Oamenii care au trăit în această regiune în urmă cu peste 3 mii de ani au construit numeroase morminte și monumente megalitice, cunoșteau prelucrarea metalelor și realizau bijuterii. Economia lor era probabil parțial legată de păstorit – mânând turme de animale prin stepele Eurasiei.
Datarea cu carbon a rămășitelor organice descoperite în interiorul piramidei indică faptul că structura a fost construită în cursul secolului XIX î.Hr., conform lui Umitkaliev.
Explorarea arheologică a sitului continuă, dar până în acest moment au fost descoperite fragmente ceramice, o pereche de cercei din aur şi alte bijuterii, conform comunicatului. Deocamdată nu au fost descoperite rămășite omenești.
Structura nou descoperită se află la Kyrykungir, o zonă unde au fost descoperite şi alte necropole şi monumente străvechi. Este localizată lângă satul Toktamys, o arie unde arheologii de la Universitatea Naţională Eurasiatică desfășoară săpături din anul 2014.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!