Cercetătorii departamentului de studii geologie din SUA au analizat la microscop mostre de apă de ploaie. În 90% dintre cazuri au descoperit că acestea au fost contaminate cu microparticule de plastic.
Cel mai des au întâlnit fibre, cu o varietate de culori, albastru fiind cea mai prevalentă dintre acestea, urmată de roșu, argintiu, mov, verde și galben.
Nu s-a stabilit sursa din care provin aceste microparticule, însă contaminarea cu plastic este o problemă globală care a luat amploare.
Și cercetătorii din Franța au descoperit un lucru similar, în mostre de apă de ploaie recoltate din Munții Pirinei, din zone izolate, greu accesibile oamenilor. De altfel, chiar și în SUA, într-unul dintre orașele de unde a fost recoltată o mostră de apă de ploaie, pungile de plastic și alte obiecte de plastic de unică folosință sunt interzise.
La ora actuală, miliarde și miliarde de deșeuri din plastic plutesc prin oceane, ucigând pești și alte animale.
Potrivit ultimelor date, un adult consumă lunar cca. 5 g de plastic din cauza produselor contaminate (echivalentul unui card bancar). Nu se cunosc posibilele efecte negative ale traiului înconjurați de aceste deșeuri, la ora actuală mai multe studii fiind în desfășurare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!