„Impactul nostru asupra planetei este determinat mult mai mult de comportamentul nostru decât de cifrele noastre”, a rezumat pentru AFP Jennifer Sciubba, cercetător rezident la think tank-ul Wilson Center.
Pragul de 8 miliarde a fost atins în timpul conferinței mondiale privind clima, COP27, de la Sharm el-Sheikh, care scoate în evidență încă o dată dificultatea țărilor bogate – cele mai responsabile de încălzirea globală, și a țărilor sărace, care cer ajutor pentru a-i face față, de a conveni asupra unei reduceri mai mari a emisiilor de gaze generate de activitățile umane. În țările în care sărăcia este deja ridicată, creșterea populației reprezintă o provocare majoră.
„În timp ce creșterea populației amplifică impactul dezvoltării economice asupra mediului, țările cu cel mai mare consum de resurse materiale pe cap de locuitor și cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor sunt, în general, cele cu cel mai mare venit pe cap de locuitor, nu cele cu o creștere rapidă a populației.
Persistența unor niveluri ridicate de natalitate, care determină o creștere rapidă a populației, este atât un simptom, cât și o cauză a progresului lent în dezvoltare”, subliniază ONU.
Până în anii 1800, lumea avea mai puțin de un miliard de oameni. A fost nevoie de doar 12 ani pentru a crește de la 7 la 8 miliarde. În prezent, se vorbește despre o încetinire demografică, astfel va fi nevoie de aproximativ 15 ani pentru a ajunge la 9 miliarde, în 2037. ONU preconizează un „vârf” de 10,4 miliarde în anii 2080 și o stagnare până la sfârșitul secolului.
Populaţia planetei va depăși 11 miliarde de locuitori în 2100
Se preconizează că în 2055 populaţia umană va creşte la 10 miliarde, dar va fi unul dintre cei mai dificili ani ai secolului 21 din cauza schimbărilor climatice şi a conflictelor pentru resurse între regimuri. Pe de altă parte, tehnologia spaţială va avansa. Se vor trimite telescoape de nouă generaţie în spaţiu care vor fotografia planete locuibile în rezoluţie detaliată, devenind cunoscute 13 milioane de planete din afara Sistemului Solar, în comparaţie cu 800 în 2012.
Mai mult, există posibilitatea ca omenirea să aibă o colonie permanentă pe Marte până atunci, populată de câţiva astronauţi. Potrivit Insider, Elon Musk plănuia în 2020 să transporte 1 milion de oameni pe Marte până în 2050 sau 80.000. Totuși, din cauza distanţei şi logisticii, estimările ar putea fi exagerate.
În 2088, populaţia va ajunge la 11 miliarde, când implanturile biotehnologice ar putea fi la modă şi bolile de cancer ar putea fi vindecate.
După 2100, populaţia va începe să scadă la nivel global din cauza scăderii ratei natalităţii. Îmbătrânirea populaţiei va cauza haos din cauza lipsei forţei de muncă, iar automatizarea producţiei industriale la scară largă va fi necesară, conform celor de la Insider.
India va depăși China anul viitor
India, o țară de 1,4 miliarde de locuitori, va avea parte de o explozie a populației urbane în următoarele decenii, cu megaorașe deja supraaglomerate și lipsite de infrastructura esențială. Până în 2023, va deveni cea mai populată țară din lume, depășind China.
În Mumbai, aproximativ 40 % din populație trăiește în cartiere sărace, zone de mizerie supraaglomerate, pline cu barăci improvizate, multe dintre ele fără apă curentă, electricitate și instalații sanitare.
Potrivit ONU, mai mult de jumătate din creșterea demografică până în 2050 va proveni din doar opt țări: Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania. Până la sfârșitul secolului, cele mai populate trei orașe din lume vor fi cele africane: Lagos din Nigeria, Kinshasa din RD Congo și Dar Es Salaam din Tanzania.
Trimite articolul
Xsi doar pe 500 mil ii intereseaza de carbon ,pe restul nu !
eram ok si la 7
8 miliarde… dintre care vreo 2700 de miliardari-si tu poti fi unul dintre ei, depinde doar de tine! Inainte insa, trebuie sa intelegi diferenta intre”oricine poate reusi” si “toti pot reusi”. Restul sunt toate doar “conspiratii”, de fapt, toata lumea iti vrea binele…eu am mai zis ca trebuie avut grija sa nu ti-l ia…
#idiocracy
#idiocracy
Unde va e atunci a voastra “Mare Resetare”?
-
tu esti milog din nastere, nici nu-ti dai seama
din care vreo 2700 miliardari. Si tu poti fi unul dintre ei, dar mai intai trebuie sa intelegi diferenta intre “oricine poate reusi” si “toti pot reusi”. Tine minte, nu exista conspiratii… toata lumea iti vrea binele… nu-i lasa sa ti-l ia.
#idiocracy
cu tot cu COVID e in crestere ……dar no pana la 11 mil gasesc astia o metoda de epurare mai eficienta
Noi ne batem cu pumnul in piept cu carbonul, metanul vacilor, masini electrice, in timp ce nespalatii din sudul Himalayei se inmultesc ca iepurii.