Astfel că Mark Rutte își va prelua oficial mandatul la începutul lui octombrie, cu aproape o lună înaintea alegerilor prezidențiale americane. O eventuală revenire a lui Trump la Casa Albă ar putea influența viitorul NATO. Republicanul a spus, în campania sa electorală, că nu va retrage SUA din alianță, dar a amenințat că va diminua sprijinul american pentru Armata Ucraineană.
Rutte ar putea avea, totuși, o colaborare bună cu Trump, datorită abilității sale de a se înțelege cu politicieni din diferite medii, scrie Politico. În mandatul de președinte, Trump chiar a declarat că-l apreciază pe Rutte.
Olandezul și-a anunțat candidatura pentru funcția de secretar general al NATO în noiembrie anul trecut și, în lunile următoare, unii lideri politici l-au criticat că nu încearcă foarte activ să-și atragă sprijinul țărilor din Europa de Est. Spre comparație, Iohannis a făcut un anunț similar abia în martie, când două treimi dintre țările membre își declaraseră deja susținerea pentru Rutte.
Mark Rutte este cel mai longeviv prim-ministru al Olandei, fiind prima dată numit în funcție în 2010. El va renunța oficial la această poziție după încheierea negocierilor între partidele care vor forma următoarea coaliție de guvernare. Rutte a fost unul din liderii europeni cu inițiativă în cadrul NATO, în privința pachetelor de ajutoare militare pentru Ucraina, cu care guvernul a încheiat recent un pact de securitate pe zece ani. În contextul războiului cu Rusia, el a declarat că o înfrângere a acesteia pe câmpul de luptă ar asigura pacea pentru Europa.
Până acum, membrii NATO i-au prelungit mandatul lui Jens Stoltenberg de patru ori. În octombrie, acesta va împlini zece ani de când este în funcție, iar în timpul mandatelor sale, au aderat la organizația militară defensivă Muntenegru, Macedonia de Nord, Finlanda și Suedia, mai scrie Politico.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
Xschmenghenenghen!