Fotografiile expuse au fost făcute de șapte profesioniști, în noaptea în care românii au ieșit în fața Guvernului, în Piața Victoriei din Capitală, ca să protesteze față de adoptarea OUG 13, pentru apărarea justiției și a statului de drept. Emoția protestelor a fost surprinsă de Adrian Câțu, Andreea Retinschi, Bogdan Dincă, Cătălin Georgescu, Dan Mihai Bălănescu, Mihuț Savu și Rareș Helici.
La vernisajul expoziției au fost prezenți membri ai Timișoarei Civice, Vă vedem, din Sibiu, #rezistența, Geeks for Democracy și Corupția Ucide. Români din diferite instituții europene, eurodeputați și mai mulți curioși au vizionat imaginile.
Prezentă la Bruxelles, Raluca Paraschiv de la #rezistența a declarat că s-au stabilit cât mai multe întâlniri cu parlamentarii europeni astfel încât toată lumea să aibă o imagine completă asupra protestelor din România.
”Reacțiile au fost foarte bune. Știe toată lumea ce s-a întâmplat în România. Imaginile astea au făcut înconjurul planetei. Atât acelea cu foarte mulți oameni, când s-a creat steagul Uniunii Europene sau tricolorul românesc, dar și cele în care au fost mai puține persoane sau flash-moburile, care au fost foarte expresive.
(…) Esența democrației europene este că fiecare individ contează. (…) Democrația este despre drepturile fiecăruia și despre dialogul între toate părțile implicate. În momentul în care tu ai un guvern, și-un parlament, și politicieni care refuză un dialog cu membri ai societății civile, persoane respectabile și așa mai departe, aducând un argument atât de pueril precum niște numere, nu ajută la democrație, nu e ceva care să ajute la societate”, spune Raluca Paraschiv.
Expoziția ”România în stradă: Vrem justiție, nu corupție” a fost organizată de doi deputați europeni, Monica Macovei și Sven Giegold și poate fi văzută până joi, inclusiv.
Adoptarea OUG 13 în noaptea de 31 ianuarie/1 februarie (de aici sloganul ”noaptea, ca hoții”) a generat cele mai mari proteste de după Revoluție. Celebrul document prevedea, printre altele, introducerea unui prag de 200.000 lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu.
Vestea adoptării ordonanței a adunat, în aceeași noapte, în Piața Victoriei, sute, apoi mii și zeci de mii de bucureșteni. Protestele au continuat în fiecare seară. În 5 februarie, Guvernul a decis abrogarea ordonanței. Cu toate acestea, în aceeași seară, protestele au atins apogeul: 600 de mii de manifestanți au ieșit în stradă. Protestele au continuat multe săptămâni după, chiar și în orașele din țară.
Unul din momentele cele mai reprezentative a fost acela în care protestatarii au aprins lanternele de la telefoanele mobile și au luminat întreaga piață.
Citiți principiile noastre de moderare aici!